Annons

Spelprofilen: ”Jag vill anställa massa kvinnor”

Paula Fenjima Manrique tror på AR-spel i framtiden.
Paula Fenjima Manrique tror på AR-spel i framtiden. Foto: Joey Abrait
Paula Fenjima Manrique sitter i dag som spelexpert i Nyhetsmorgons soffa och vill göra AR-spel i sitt nystartade spelbolag. Men vägen dit har varit krokig.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

“Jag vill anställa massa kvinnor, men de är väldigt svåra att hitta. Kvinnorna finns, men man måste nätverka och jaga dem”, säger Paula Fenjima Manrique, spelprofil i både sociala medier och TV4 Nyhetsmorgon.

Det är hennes nystartade spelstudio, Happy Graveyard Productions (NTL), som hon pratar om. Studion ska skapa AR, Augmented Reality eller “förstärkt verklighet”, där spelinslagen blandas med verklighet likt Pokémon Go.

Läs även: Facit för Pokémon Go: 26 gånger högre vinst

Paula Fenjima Manrique har dock inte bråttom med att komma ut med spel. Än så länge producerar studion inte några titlar eller har några anställda, eftersom hon tycker att AR-spel och den dyra utrustningen som hör till, som Hololensglasögon, främst är tillgänglig för folk i spelbranschen. Hon vill vänta tills den breda massan kan använda AR. 

“Jag vill göra spel för allmänheten, till barn, föräldrar eller mina kompisar. Det tar ett tag innan det kommer men då är det skönt att redan ha startat min spelstudio”, säger hon.

Läs även: Ytterligare två spelbolag lotsas in i börsens miljardklubb

Men vägen dit har inte varit helt lätt. Paula Fenjima Manrique upptäckte spelvärlden för fem år sedan och ville då hitta kvinnliga spelkompisar. Hon bloggade på speltidningen Game Reactors communitysajt om spel och andra fritidsintressen och skrev sedan på teknik- och spelsajten Feber. Men bland Paulas läsare och de gamers som fanns i communityt var kvinnorna anonyma och svåra att hitta, medan hon mötte motstånd från männen som spelade och läste hennes texter.

“Det var män som försökte trycka ner mig på alla sätt. De kallade mig attention whore. Folk kom hem till mig och skrev dö med bajs på min dörr. De låtsades vara jag på dejtingsidor, pratade med snubbar och gav ut mitt telefonnummer så de ringde till mig och ville ha telefonsex mitt i natten eller kom hem till mig och ryckte i dörren. Det var riktigt hemskt.”

Till slut orkade hon inte mer. Hon slutade skriva om spel på nätet och raderade sina sociala medie-konton. Men lusten kom tillbaka när en vän uppmuntrade henne att vända sig till de som inte redan spelar: föräldrar, kommuner och skolor.

Läs även: VR-stjärnan och forskarnas spel ska lära barn förstå hjärnan 

I dag är Paula Fenjima Manrique tillbaka på sociala medier där hon uppdaterar om spel, film, tv-serier och familjeliv och hon har samarbeten med bland annat Xbox och LG. Hon sitter även i TV4 Nyhetsmorgon soffa som spelexpert.

I kölvattnet av #metoo har uppropet #teknisktfel uppmärksammat de sexuella trakasserier som kvinnor i IT-branschen blir utsatta för. Även om Paula Fenjima Manrique blev trakasserad av folk i spelcommunityt som läste hennes texter i början av karriären har hon inte upplevt något liknande i själva spelindustrin. När hon väl har stött på problem med de som jobbar i branschen har det snarare handlat om att hon känt sig ifrågasatt i en mansdominerad miljö.

Läs mer: Kvinnor inom spel växer så det knakar

Paula Fenjima Manrique har fortfarande trogna följare kvar ända sedan tiden på Game Reactor och hon ser dem nästan som sin familj. Av det hat som hon fick i början av sin spelkarriär finns i dag inte mycket kvar.

“Folk har accepterat och tänker ‘jaja, henne kan vi inte trycka bort. Hon kommer vara kvar’.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer