Annons

Utvecklare från 43 länder sökte till Stugan

Nya "Stugan" - är mycket riktigt en stuga, belägen i Bjursås i Falun. Projektet leds av Jana Karlikova.
Nya "Stugan" - är mycket riktigt en stuga, belägen i Bjursås i Falun. Projektet leds av Jana Karlikova. Foto: Stugan
Programmerare från 43 länder har sökt till årets upplaga av spelinkubatorn Stugan, med spelgurun Tommy Palm i spetsen. Totalt har man tagit in dubbelt så många ansökningar som i fjol.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spelinkubatorn Stugan fick i fjol stor uppmärksamt i internationella medier. Bland annat besöktes den av Wall Street Journal, som rapporterade från skogen vid sjön utanför Falun.

Då samlades 23 unga spelutvecklare från hela världen i en stuga för två månader av intensivt kodande. I februari släpptes det första spelet från Stugan, pusselspelet Prism för Ipad, i skarp version.

Vi fick dubbelt så många ansökningar som förra året.

Nu är det dags igen. Under onsdagen gick arrangörerna ut och berättade att den nya stugan ligger i Bjursås i Falun, inte långt från den förra. Vintertid är Bjursås är en populär skidort. Under sommarhalvåret är området främst känt för sitt vackra landskap och sjön Bjursen, som den nya spelinkubatorn får utsikt över.

Ansökningar har kommit in från 43 länder i hela världen till årets program som löper under sju veckor mellan den 8 juli och den 27 augusti.

”Vi fick dubbelt så många ansökningar som förra året, med en aldrig tidigare skådad nivå av kvalitet. Vi går nu noggrant igenom ansökningarna för att välja de sista deltagarna", säger Jana Karlikova, som är chef för Stugan, parallellt med sitt jobb på Sting, Stockholm Innovation & Growth.

Läs mer: Spelinkubatorn Stugan gör comeback med Minecraft-chefen som partner

I likhet med i fjol ska 20 spelutvecklare samlas för att under sju veckor ta fram spel. Gruppen arbetar inledningsvis i små team på 1–3 personer, enligt Karlikova. Alla utgifter är betalda och programmerarna får stöd i form av gästföreläsare, workshops och mentorer.

Tre av projektets eldsjälar är Oskar Burman, chef på Rovio Stockholm, Tommy Palm, vd och grundare på Resolution Games och Karl Magnus Troedsson, strategichef på Dice moderbolag Electronic Arts (EA)

Tre mentorer: Tommy Palm, Karl Magnus Troedsson och Oskar Burman.

”Tommy och Oscar grundade Stugan och är engagerade både som sponsorer och mentorer. De kommer att vara på plats vid flera tillfällen i sommar och ge feedback till de olika teamen. Även Karl Magnus Troedsson är sponsor och mentor. Han var med i tre dagar i fjol”, säger Jana Karlikova, som är den enda person som är anställd för att jobba med projektet.

Läs mer: Därför älskar riskkapitalbolagen Tommy Palm

Även andra nyckelpersoner från spelbolagen DICE, Good Bye Kansas, Mojang, Resolution Games, Avalanche Studios, Snowprint Studios, med mera, ska besöka spelinkubatorn för att föreläsa och hålla workshops kring sina respektive fokusområden.

Stugan är en icke-vinstdrivande organisation som fungerar som ett årligt återkommande acceleratorprogram för unga programmerare. Namnet anspelar på Sveriges första kommersiella datorspel som lanserades 1978.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies