Hoppa till innehållet

Spelutvecklare upp 5 miljarder på börsen senaste året

Börsens spelutvecklare har sett sitt marknadsvärde stiga med drygt 50 procent till 15 miljarder kronor de senaste 12 månaderna. Bäst har det gått för G5 Entertainment, följt av börsfärskingarna THQ Nordic och Paradox Interactive.

 

Medsols från vänster: Paradox vd och storägare Fredrik Wester, THQ Nordics grundare Lars Wingefors ringer i börsklockan, och G5:s succéspel Hidden City.
Medsols från vänster: Paradox vd och storägare Fredrik Wester, THQ Nordics grundare Lars Wingefors ringer i börsklockan, och G5:s succéspel Hidden City.

Spelutvecklarna kan se tillbaka på ytterligare ett framgångsrikt år. Buntar man ihop dem har börsens åtta spelutvecklare sett sitt gemensamma marknadsvärde stiga med drygt 50 procent till totalt 15,3 miljarder konor de senaste 12 månaderna.

Det visar Di Digitals uträkning.

Uppgången har inget att göra med att fler spelbolag noterats på börsen. När det gäller bolag som Paradox Interactive och THQ Nordic, som noterats under perioden, står jämförelsen mellan teckningskursen och nuvarande aktiekurs.

Samtliga större spelutvecklare, med ett börsvärde på över en halv miljard kronor, har stigit under perioden.

Sett till börsvärde är det Paradox Interactive som imponerat mest. Bolaget noterades i maj i fjol till teckningskursen 33 kronor. Sedan dess har kursen stigit med drygt 70 procent, per den 1 mars klockan 10. Börsvärdet har därmed ökat med 2,5 miljarder till drygt 6 miljarder kronor.

”När Paradox noterades var många investerare nervösa att 2015 skulle framstå som ett unikt bra år. Men siffrorna för 2016 visar att bolaget kan öka försäljningen och bredda marginalerna samtidigt som man fokuserar på egenutvecklade spel. Paradox har drygt 90 spel i sin portfölj och jobbar systematiskt med att skapa bredd och djup på marknaden. Man drivs inte av enskilda hits på samma sätt som mobilspelutvecklarna”, säger Carl Armfelt, förvaltare på aktiefonden Swedbank Robur Ny Teknik, som är delägare i samtliga större spelbolag på börsen.

Läs mer: Så kuppade Roburs techfond in sig i Paradox

Den gynnsamma börsutvecklingen innebär att Paradox Interactive gått om Starbreeze som börsens högst värderade spelbolag. Detta trots att Starbreeze aktiekurs stigit med 9 procent de senaste 12 månaderna.

Även THQ Nordic har övertygat sedan noteringen i november i fjol. Bolagets aktie handlas nu till en kurs som ligger närmare 90 procent över teckningskursen på 20 kronor. Bolaget har nu ett marknadsvärde på närmare 2,8 miljarder kronor.

Läs mer: Storsäljer i Paradox: "Kan bli årets sämsta affär"

Procentuellt sett har det dock gått bäst för G5 Entertainment, som stigit med närmare 320 procent de senaste 12 månaderna. Bolaget, vars spelutveckling sker i Moskva och i Kharkov, Ukraina, noterades redan 2006 och flög länge under de flestas radar.

Idag har G5 Entertainment ett marknadsvärde hela 1,4 miljarder kronor, samt 220 medarbetare i Moskva, Kharkov, Kaliningrad, Stockholm, Malta och San Francisco.

Läs mer: ”Undvik hajpen – lär av börsens tech-veteraner”

Bolaget utvecklar spel för mobiler och surfplattor. Störst intäkter kommer från spelet Hidden City, ett slags äventyrsmysterium där man samlar ledtrådar och löser en gåta. I fjol lyckades man öka antalet aktiva användare med 75 procent till 5,1 miljoner. Koncernens intäkter steg under samma period med 82 procent till 185 miljoner kronor. Resultat efter skatt backade samtidigt marginellt till 7,8 miljoner kronor.

”G5 Entertainment har varit ganska ifrågasatta tidigare och värderingen har varit låg. Men på senaste har man fokuserat på den typen av mobilspel som man är bäst på, det vill säga hidden objekt-spel. Och det har gått bra! Branschen för mobilspel drivs av hits och Hidden City har gått väldigt bra”, säger Carl Armfelt, förvaltare på Swedbank Robur Ny Teknik.

Samtidigt som de fem största spelbolaget firar nya framgångar är det jobbig stämning i spelutvecklarnas gärdsgårdsserie. Tre spelutvecklare har nu börsvärden på under 50 miljoner kronor.

Läs mer: Malmös Massive landar storkontrakt - ska göra spel av Avatar

Börsveteranen Star Vault, som utvecklar onlinespel inom genren MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game), backade med drygt 40 procent under perioden. Bolaget har nu ett börsvärde på ynka 19 miljoner kronor.

Slående är även att Gaming Corps och Gold Town Games, som är relativa nykomlingar på börsen, rasat med 90 respektive 30 procent. Gemensamt för bolagen är att de noterades utan att ha ett färdigt spel eller några riktiga intäkter att tala om.

Fler börsnoteringar av nordiska spelbolag är att vänta i år. Di Digital rapporterade redan i oktober i fjol att finska Next Games överväger en notering, och att bolaget skulle få en värdering i miljardklassen. I måndags gick bolaget ut och bekräftade att man ska noteras på First North i Finland senare i år.

Läs mer: Mag Interactive spränger miljonvallen med nytt spel 

Andra möjliga svenska börskandidater är, enligt Di Digitals källor, Mag Interactive, med ordspelet Ruzzle, FEO Media, bolaget bakom succéappen Quizkampen, Fatshark, med Warhammerspelet Vermintide och Arrowhead, som utvecklar egna spel inom fantasy-genren.

Foto:


Mer om spelutvecklarna på börsen i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/spelbolagpaborsen-avatarochrobot-rut

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera