Hoppa till innehållet

Spelveteran köper tillbaka sitt bolag från Bonnier

I fjol köpte Bonnier spelföretaget Planeto. Nu säljs det förlusttyngda bolaget igen – tillbaka till grundaren Martin Walfisz.

Innan Planeto grundade Martin Walfisz spelstudion Massive i Malmö, idag en av Sveriges största spelutvecklare.
Innan Planeto grundade Martin Walfisz spelstudion Massive i Malmö, idag en av Sveriges största spelutvecklare.Foto: Nina Åkerberg

Martin Walfisz är en veteran på den nordiska spelscenen. Redan år 1997 grundade han spelstudion Massive i Malmö, som såldes år 2002 till Vivendi Universal. Han stannade kvar som vd för bolaget fram till 2009, då Massive såldes vidare till franska Ubisoft. 

Sedan dess har han arbetat med bolaget Planeto (NTL), som utvecklat en plattform för frågesports-appar. Tanken är att den ska användas av till exempel medievarumärken, som enkelt ska kunna skapa egna spel-appar för sin publik. 

År 2012 gick Bonnier Publications in som delägare i Planeto och våren 2015 övergick hela bolaget i Bonniers ägo. Martin Walfisz sålde sina andelar men stannade kvar i bolaget som vd. 

Planen var då att Planetos teknik skulle ligga till grund för en större satsing på just quiz-appar, kopplade till Bonniers olika varumärken. Det efter att en Planeto-app utvecklad för tidningen Illustrerad Vetenskap fått stort genomslag med över 4 miljoner nedladdningar i Danmark. 

Nu, blott ett år senare, har mediejätten gjort helt om. Istället säljs Planeto tillbaka till Martin Walfisz. Tillsammans med bolagets nyrekryterade vd Sara Sterner och styrelseordförande Michael Freudenthal kommer han nu driva verksamheten vidare i egen regi. 

”I våras hade vi en diskussion med Bonnier där de flaggade för att de bytt investeringsstrategi och att vi inte längre var en del av kärnverksamheten. Då dök det här upp som en alternativ lösning”, säger Martin Walfisz. 

Det finns inga hard feelings i det här, det är sånt som händer i stora koncerner.

Enligt uppgift till Di Digital säljer Bonnier nu Planeto för lika mycket pengar som man förvärvade det för år 2015. Martin Walfisz avblöjer dock att kommentera prislappen.

När Bonnier ökade sina ägande i Planeto under hösten 2014, ett halvår innan bolaget köptes upp, värderades hela Planeto till drygt 22 Mkr.

I fjol omsatte Planeto 2,2 Mkr, med en förlust på 5,9 Mkr. Det ska läggas till förluster på 6,3 Mkr år 2014 och 5,5 Mkr år 2013.

Med facit i hand, var det rätt beslut att sälja?

 ”Ur mitt perspektiv var det viktigaste att få tillgång till Bonniers muskler och resurser. Det upplever jag att vi fick, tills de bytte strategi i våras. Men det finns inga hard feelings i det här, det är sånt som händer i stora koncerner”, säger Martin Walfisz.

Planen är nu att snabbt hitta fler varumärken som vill lansera appar på Planetos plattform. Bolaget tjänar pengar i huvudsak på mikrotransaktioner, till exempel extraliv, mer innehåll eller ”livlinor” som säljs till de som spelar i frågesports-apparna.

För att bekosta expansionen vill Martin Walfisz ta in mellan 5 och 15 Mkr i riskkapital.

”Det har tagit tid att förfina vår strategi och hitta vårt fokus. Det har varit en kanske lite långsam process men också väldigt lärorikt. Jag tror fortfarande oerhört mycket på det vi försöker göra”, säger Martin Walfisz, som nu alltså står som ensam ägare till Planeto för andra gången sedan starten för sju år sedan.

Hur känns det att börja om igen?

”Det känns bra. Men som luttrad entreprenör går man inte runt och tänker så mycket. Det känns rätt i magen, då kör man”, säger han.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera