Annons

Spelveteranen: ”Nu rensas de oseriösa bolagen bort”

Ringer in Catena Medias börsnotering i fjol: Henrik Persson Ekdahl, Mikael Riese Harstad och André Lavold, partners på Catena Medias moderbolag Optimizer Invest. Foto: Jonas Leijonhufvud
Ringer in Catena Medias börsnotering i fjol: Henrik Persson Ekdahl, Mikael Riese Harstad och André Lavold, partners på Catena Medias moderbolag Optimizer Invest. Foto: Jonas Leijonhufvud
Bettingbolagen stiger på börsen efter fredagens förslag om slopat spelmonopol. Betssons förre vd, spelentreprenören Henrik Persson Ekdahl ser många fördelar med förslaget. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett licenssystem föreslås ersätta det tidigare spelmonopolet. Samtidigt ska privata spelbolag beskattas med 18 procent av sitt spelöverskott. Det framgår av spelutredningen som presenterades strax innan lunchtid på fredagen.

Läs mer: Nytt förslag ska skrota spelmonopolet

Beskedet fick flera spel- och bettingbolag att stiga på börsen. Klockan 12.40 hade Leovegas stigit med närmare 4 procent, Catena Media med knappt 3 procent, Mr Green med knappt 2 procent och Betsson drygt 1 procent.

Nettoeffekten blir positiv

”Det är positivt att det börjar röra sig. Förväntningarna har legat på en skattenivå på 15-20 procent, så 18 procent ses som relativt positivt. Men detta är ju än så länge bara ett förslag som ännu inte godkänts av riksdag och regering”, säger spelentreprenören Henrik Persson Ekdahl (NTL).

Han är före detta vd på spelbolaget Betsson och partner på Optimizer Invest (NTL), som i sin tur är storägare i Catena Media, som driver trafik till spelsajter, och norska börsbolaget Gamining Innovation Group (GIG).

Läs mer: Henrik Persson Ekdahl är en av Sveriges mäktigaste tech-investerare

Henrik Persson Ekdahl tror att dagens besked är nettopositivt för de privata spelbolag som länge utmanat statliga Svenska Spel i Sverige.

”Det positiva är att vi får en reglering som innebär att alla har rätt att söka licens. Man får även tydliga riktlinjer för marknadsföring, vilket är bra”, säger han.

Henrik Persson Ekdahl spår även att reglerna kan leda till viss ”upprensning”.

”Jag tror detta leder till en upprensning på marknaden där mindre seriösa aktörer städas bort. Skatten ökar ju på svenska kunder, vilket försämrar spelbolagens marginaler. Men nettoeffekten blir positiv eftersom man får tillgång till hela marknaden”, säger han.

Spelutredningens förslag föreslås börja gälla från januari 2019 enligt utredningen.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen inom den nordiska techsektorn. Driver du ett startupbolag? Då är du förmodligen redan med i Nordic Tech List. Gå in på sajten och se över din profil. Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer