Hoppa till innehållet

Deras VR-studio tar in 17 miljoner – för att släppa sitt första spel

Speltungviktarnas VR-studio Fast Travel Games har ännu inte släppt sitt första spel. För att nå dit tar bolaget in 17 miljoner kronor från bland annat Industrifonden, som gör sin första spelinvestering.

Från vänster: Erik Odeldahl, Oskar Burman, Kristoffer Benjaminsson, grundare Fast Travel Games.
Från vänster: Erik Odeldahl, Oskar Burman, Kristoffer Benjaminsson, grundare Fast Travel Games.

Den drygt ett år gamla Stockholmsstudion Fast Travel Games arbetar för fullt för att ta fram sitt första VR-spel. Redan från start lyckades bolaget, hjälpt av sin välkända grundartrio, ta in kapital från bland annat affärsänglarna Mattias Miksche (NTL) och Mathias Ackermand (NTL) samt från Sunstone Capital (NTL).

Bakom Fast Travel Games står spelveteranerna Oskar Burman (NTL), som närmast kommer från jobbet som Sverigechef på Rovio, Kristoffer Benjaminsson, tidigare teknikchef på Frostbite Labs och Erik Odeldahl, tidigare designchef på Dice, där han ansvarat för den kultförklarade spelserien Mirror’s Edge. 

Läs även: Speltungviktare startar ny vr-studio i Stockholm 

Nu har bolaget tagit in ytterligare 17 miljoner kronor av nya investerare och befintliga ägare. 

”Kapitalet ska användas till att bygga upp vår studio med mer personal och för att få ut vår första titel. Nu är vi elva personer men vi siktar på att dubbla teamet under det närmaste året”, säger vd:n Oskar Burman. 

Den som har gått in med mest pengar är Industrifonden. Investeringen är riskkapitalbolagets första i ett spelbolag.

”Spelmarknaden har helt förändrats de senaste tio åren och numera vänder sig bolagen direkt till kund med hjälp av influencers, Youtube med mer. De spelbolag som skapas i dag är de första som kapitaliserar på den utvecklingen. Plötsligt tror vi att det finns en möjlighet att investera i den typen av bolag”, säger John Sjölander på Industrifonden.

Nu är vi elva personer men vi siktar på att dubbla teamet under det närmaste året

Men Fast Travel Games har även lyckats locka till sig andra tunga investerare som exempelvis Sven Hagströmers Creades (NTL) och Martin Wattins Inbox Capital (NTL). 

”Vi fick ett jättebra intryck av Per (Anell reds anm.) och John på Industrifonden. Sammantaget är det en jättebra grupp investerare”, säger Oskar Burman. 

Än så länge har svenska riskkapitalbolag varit restriktiva då det kommer till spelinvesteringar. Två anledningar till att man som riskkapitalbolag hållit sig avvaktande är enligt John Sjölander tajming och behov.

Läs mer: Pengarna strömmar till spel: "Några kommer betala dyrt för sina misstag" 

”Det finns ett väldigt tajt fönster när man kan investera i ett sånt här bolag. När de väl har fått iväg sitt första spel så kan bolaget bli något av en sedelpress och då behövs inget externt kapital. Så ofta måste man göra investeringen innan det första spelet är släppt men efter att man satt ihop ett team och idé med mera”, säger John Sjölander och fortsätter:

”När det kommer till Fast Travel Games är hela gänget är helt enastående. Just det grundarteamet kommer kunna rekrytera riktigt bra folk.”

Det händer jättemycket i VR-välden och det kommer flera spännande grejer på den mobila sidan

VR är en nisch som spås växa explosionsartat. Mycket på grund av att stora techjättar som Facebook, Samsung, HTC, Sony och Google alla investerar i hårdvara. Samtidigt fortsätter VR att locka investerare. För Oskar Burman så är det ett perfekt ögonblick att satsa.

”Det händer jättemycket i VR-välden och det kommer flera spännande grejer på den mobila sidan. Det är ett bra läge att börja skala upp.”

Läs även: ”Så blir du snuskigt rik på den snabbväxande techscenen” 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera