Annons

Spiltan blir storägare i Forza Football

Football Addicts vd Patrik Arnesson, Spiltans vd Per Håkan Börjesson och investerare Mikael Vaezi.
Football Addicts vd Patrik Arnesson, Spiltans vd Per Håkan Börjesson och investerare Mikael Vaezi. Foto: Margareta Bloom Sandebaeck
Investeringen i speljätten Paradox gav mersmak. Nu blir Per H Börjessons Spiltan näst största ägare i Göteborgs tech-succé Forza Football.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Göteborgsbolaget Forza Football, (tidigare Football Addicts) (NTL) står bakom en fotbollsapp med tre miljoner användare i månaden, livesändnings-apparna ”Inifrån” samt Forza Reporter, med målet att crowdsourca data från fotbollsligor

Bolaget, som har som mål att växa till 300 miljoner användare i månaden, har däremot ställt sig avig att ta in kapital av riskkapitalbolag. Anledningen är enligt grundaren Patrik Arnesson att man inte har något intresse av en börsnotering eller en försäljning av bolaget.

”Jag tycker att VC-bolag är väldigt kortsiktiga. De flesta VC bolag har ett tioårsperspektiv medan vi har ett hundraårsperspektiv. Vi vill istället bli ett lönsamt bolag där ägarna får utdelningar”, säger vd:n Patrik Arnesson.

Läs även: Gjorde dålig bostadsaffär – nu tvingas startup-grundaren sälja aktier 

Men nu står det klart att investmentbolaget Spiltan har investerat 16 miljoner kronor genom att köpa ut vissa av bolagets ägare. De gör sin investering till en värdering på 89 miljoner kronor och blir näst största ägare, med 19 procent av aktierna, efter Patrik Arnesson. Creandum som gjorde en liknande investering i bolaget i ett tidigare skede äger 10 procent av bolaget.

”Fördelen med Spiltan är att de kan ha ett mycket längre perspektiv än VC-bolagen. Spiltan kommer också göra att vi får mycket färre ägare och det är mycket lättare att driva ett bolag med färre ägare. Sen är Per Håkan på Spiltan helt fantastisk”, säger Patrik Arnesson.

Läs även: Spiltans vd sågar spar-robotar: ”Bättre att göra det själv” 

Spiltans investering i dataspelsföretaget Paradox Interactive blev en enorm succé. Bara det senaste året har börsvärdet stigit med över 100 procent. Spiltan har sedan dess gått ut med att de ska öka sina investeringar i techbolag.

”Vi hade hört talas om Patrik och han är en duktig entreprenör. Han har ett spännande bolag med idén att demokratisera fotbollen och tänker väldigt långsiktigt. Det passar vår idé om att inte har någon exitstrategi. Sen har ju vi ett brett nätverk och om det behövs mer pengar kan vi ju ställa upp med det”, säger Per H Börjesson, vd på Spiltan.

Spiltan äger i dag andelar i ett antal techbolag, däribland crowdfundingplattformen Pepins och rekryteringssajten Talently (tidigare Careereye). Tidigare i våras anställde Spiltan ytterligare två investmentmanagers för att öka antalet investeringar i startupbolag

”Vi letar efter nya bolag hela tiden. Och när det gäller tillväxtbolag har de ofta en stark koppling till internet”, säger Per H Börjesson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer