Annons

Spiltan-bolagets omsättning sjunker – ”ett svagt börsår”

Pepins grundare Anders Sjunnesson, vd Julia Reuszner och ordförande Peter Norman.
Pepins grundare Anders Sjunnesson, vd Julia Reuszner och ordförande Peter Norman.
Småspararnas intresse för att delta i aktieemissioner i onoterade bolag på Pepins svalnade under 2018. I årsredovisningen medger bolaget att handeln präglas av ett ”säljöverskott”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Crowdfundingsajten Pepins har sedan april 2016 hjälpt knappt 40 bolag att ta in kapital genom aktieemissioner riktade till allmänheten.

I många fall rör det sig om små emissioner på så lite som 6 miljoner kronor. Men i flera fall har man hjälpt bolag dra in över 100 miljoner kronor på ett bräde.

Men nu ser småspararna ut att börja tröttna en aning på investeringsformen.

Under fjolåret föll Pepins nettointäkter med 5 procent till 21,7 miljoner kronor. Detta berodde främst på lägre genomsnittliga emissionsvolymer, enligt bolagets årsredovisning. 

Även handelsvolymen minskade på Pepins olika listor. Totalt omsattes aktier för 133 Mkr under 2018, vilket är nästan 40 Mkr mindre än under 2017, skriver bolaget.

I årsredovisningen noterar Pepins även att handeln har präglats av ”stort säljöverskott”, vilket kan tolkas som en varningssignal till småsparare. 

”Fjolåret var ett svagt börsår för oss. Det har repat sig sedan dess. Under första kvartalet har handelsvolymerna ökat markant. Under 2019 ser vi inget säljöverskott”, säger Pepins vd Julia Reuszner.

Av Pepins kvartalsrapport för årets första tre månader framgår att nettointäkterna minskar marginellt. Volymen i aktiehandeln har dock fördubblats, jämfört med första kvartalet 2018. 

”Detta är till stor del drivet av ett stort köpintresse i Investment AB Spiltans aktie”, skriver bolaget i rapporten.

En händelse som kan ha bidragit till det minskade intresset från småsparare under 2018 är konkursen i det småländska bolaget Kronfönster. 

Bolaget tog in 35 miljoner kronor via Pepins redan 2016. När expansionen stötte på problem och våren 2018 tog man in ytterligare 9 miljoner kronor för att lösa akuta likviditetsproblem.

Det räckte inte, och Kronfönster begärdes i konkurs i slutet av 2018. 

Händelsen fick exempelvis sparekonomen Joakim Bornold att i Dagens industri avråda småsparare från att investera i onoterade bolag på plattformar som Pepins.

”Det finns en hög risk att alldeles för många privatpersoner inte inser svårighetsgraden” sa han till tidiningen i november.

Pepins kan även stoltsera med framgångar som när fastighetsbolaget Castellum köpte coworkingbolaget United Spaces, som tagit in pengar på Pepins. De 728 delägare som sju månader tidigare investerade i bolaget fick en avkastning på cirka 100 procent, skriver Pepins. 

Läs mer: Crowdfundingplattformen Pepins gör sin första exit 

”Jag tycker att man som småsparare absolut kan krydda sin portfölj med onoterat. Men man ska sprida riskerna på 10-20 olika bolag, inte lägga mer än 5-10 procent av sina besparingar där, och ha en tidshorisont på 5-10 år”, säger vd Julia Reuszner.

Hon fortsätter: 

”Varje investering har stor risk, men även stor potential till avkastning. Vi har varit med om två konkurser, men även många framgångar som exempelvis Paradox, Urbangreen, Frilans finans och Solelgrosisten”, säger hon.

Pepins rörelsekostnader ökade under 2018 med drygt 11 Mkr till närmare 42 Mkr. Ökningen beror, enligt årsredovisningen, på satsningar på teknik och personal för att skala upp verksamheten. 

Under året steg Pepins förluster med 160 procent till drygt 20 miljoner kronor. Förlusterna är än så länge hanterbara. Bolaget, som har Spiltan som största ägare, hade 89 miljoner kronor i likvida medel vid slutet av mars i år. 

Totalt genomfördes 14 emissioner på Pepins under 2018. Bolagen tog in totalt 175 Mkr från 10 000 nya delägare under året.

Pepins agerar under Finansinspektionens tillsyn sedan 2003 då man erhöll tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. Under 2018 ansökte Pepins även om ett MTF-tillstånd för att kunna bedriva handel mellan flera parter, vilket är samma slags tillstånd som First North har.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer