Hoppa till innehållet

Spiltan investerar i digital bokföringstjänst

Investmentbolaget Spiltan investerar 12 miljoner kronor i det digitala bokföringsbolaget Qvalia. ”Vårt mål är att ha 5-6 procent av vår portfölj i bolag i tidiga faser”, säger Spiltas vd Per Håkan Börjesson.

Henri Taipale, vd och grundare av Qvalia, och Spiltas vd Per Håkan Börjesson.
Henri Taipale, vd och grundare av Qvalia, och Spiltas vd Per Håkan Börjesson.

Qvalia startades i Stockholm 2007 och erbjöd från början en datadriven tjänst som kunde identifiera bokföringsavvikelser och återföra förlorat kapital. 

Vår lösning ökar effektiviteten radikalt i existerande it-miljöer.

De senaste åren har bolaget även utvecklat en molnbaserad mjukvara för fullständig automation inom ekonomiprocesser. Det kan handla om fakturahantering, leverantörsregister och transaktionell bokföring.

”Vår lösning ökar effektiviteten radikalt i existerande it-miljöer för ekonomiavdelningar och inköpare. Intresset har varit stort sedan vi påbörjade lanseringen 2018 och vi behöver stärka vår utvecklingskapacitet ytterligare”, säger Henri Taipale, vd och grundare av Qvalia.

Nu investerar Spiltan 12 miljoner kronor i bolaget. Det blir Spiltans tredje investering i Qvalia efter en runda 2011 och en 2016.

”Bolaget lever upp till alla våra krav avseende tillväxtpotential, grundarstyrd entreprenörskultur och marknadsposition”, säger Spiltas vd Per Håkan Börjesson.

Vi investerar i bolag som kommit igång med försäljningen.

I fjol uppgick Qvalias omsättning till 69 miljoner kronor på koncernnivå. Vinsten landade på en dryg miljon.

Spiltan har som affärsidé att investera långsiktigt i lönsamma noterade och onoterade entreprenörsdrivna bolag. Bolagets portfölj värderas idag till cirka 4 miljarder kronor.

Läs mer: Spiltan ny storägare i Microsoft-partnern Pickit 

Man har investerat i åtskilliga digitala startupbolag under åren. Några exempel är det numera börsnoterade spelbolaget Paradox, fobollsportalen Football Addicts, e-handelsbolaget Coostuff, crowdfundingplattformen Pepins, bildtjänsten Pickit och Besedo bland annat hjälper köp- och säljsidor och dejtingsajter att hitta falska annonser och bekämpa olämpligt innehåll.

”Vårt mål är att ha 5-6 procent av vår portfölj i bolag i tidiga faser. Det är högre risk, men samtidigt högre potential. Vi investerar i bolag som kommit igång med försäljningen, men de får lov att gå med förlust och vara i behov av tillväxtkapital”, säger Spiltas vd Per Håkan Börjesson.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera