Annons

Spiltan ny storägare i Microsoft-partnern Pickit

Spiltans vd Per H Börjesson och Pickits medgrundare Henrik Bergqvist.
Spiltans vd Per H Börjesson och Pickits medgrundare Henrik Bergqvist. Foto: Press.
Spiltan går in som ny ägare i Pickit, en bildtjänst som redan har Microsoft som delägare. Bolaget spår en omsättning på 100-tals miljoner kronor de kommande åren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Pickit grundades 2013 av Henrik Bergqvist, som i dag är vd med bas i Visby, och Mathias Björkholm, som nu är USA-chef, med bas i Seattle. Redan under sitt första år lyckades bolaget ta in 20 miljoner kronor i riskkapital, och bli ett standardval i Microsofts Powerpoint. 

I en artikel i Dagens Industri från 2014 beskrev Mathias Björkholm Pickit som ett "bildernas Spotify". För 99 kronor i månaden kunde användarna ladda ner obegränsat antal genrebilder för presentationer, webbsidor och annat. 

”Folk vill ha en laglig lösning”, sa Mathias Björkholm då.

Idag distribueras Pickits bildtjänst inuti Office 365. Bolaget har en bank med miljontals bilder, clipart och ikoner, som köpts in från 30 000 frilansfotografer och kring 15 bildbanker. Priset för den individuella tjänsten har sänkts till 45 kronor per månad, men de flesta kunder är i dag företag. De köper en paketlösning direkt från Microsofts butik Office Store.

I likhet med Spotify har tjänsten erbjudits både som gratisversion och som betaltjänst. Man har drygt en miljon användare, men eftersom de flesta valt gratisversionen är omsättningen fortfarande blygsam.

”Vi omsätter väl ett par miljoner kronor i år”, säger Henrik Bergqvist, vd för Pickit.

Det duger givetvis inte för ett bolag med 20-tal medarbetare i Visby och Seattle, som tagit in över 100 Mkr i riskkapital sedan starten.

Läs mer: Microsoft investerar i svenska Pickit 

Nu har bolaget ändrat affärsmodell till att enbart erbjuda tjänsten som betalversion. Pickit har även tecknat flera avtal som innebär att Microsofts största återförsäljare ska börja sälja Pickit direkt mot kund. 

Vi har ett extremt långsiktigt perspektiv och kan vara med i 20-30 år om det behövs.

För att lyckas skala upp tar startupbolaget nu in närmare 20 Mkr från investmentbolaget Spiltan.

”På Spiltan letar vi ju alltid efter duktiga entreprenörer och vi har följt Henrik och Mathias en tid. Nu har de anställt en operativ chef från Microsoft och slutit de här partneravtalen som gör att man snabbt kan skala upp försäljningsvolymerna,” säger Björn Persson, investeringsansvarig på Spiltan.

Läs mer: Spiltans vd: Vi ska investera 380 miljoner i småbolag 

Han blir nu ledamot i Pickits styrelse. 

”Jag ska bidra med min tidigare erfarenhet av att bygga mjukvaruföretag som tar steget till USA. Vi har ju ett extremt långsiktigt perspektiv och kan vara med i 20-30 år om det behövs”, säger han.

Även Henrik Bergqvist betonar vikten av Spiltans långsiktiga perspektiv när det gäller att nå 1,2 miljarder Office-användare.

De kommande åren blir det mycket fokus på sälj och marknadsföring i USA. Man ska även vidareutveckla produkten, som på sikt ska finnas i bland annat Googles system och på andra håll.

Henrik Bergqvist hoppas att Pickit ska bli ett miljardbolag.

”Inom några år ska vi sälja för 100 miljoner kronor om året”, säger han.

Spiltan har tillgångar på cirka 5 miljarder kronor, som enligt dem själva investeras i "bolag med bevisad affärsmodell, tillväxtpotential och som drivs av duktiga entreprenörer". Bolaget har även 2 900 aktieägare och handlas på Pepins.

Läs mer: Spiltan blir storägare i Forza Football

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer