Annons

Spiltan satsar 20 miljoner på hans astma-verktyg

Lorenzo Consoli är vd för Pond Health.
Lorenzo Consoli är vd för Pond Health.
Svenska Pond Health vill göra det billigare att testa sin lungkapacitet. Nu investerar Spiltan 20 miljoner kronor i bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En spirometer är ett verktyg som mäter lungornas funktion och används ofta av till exempel astmatiker. Apparaten kan kosta några tusen kronor men en del modeller säljs för 25 000 kronor.

Pond Health har utvecklat en som är betydligt billigare än så. Deras spirometer Air Smart kopplas in i en smartphone och kostar 69 euro och är enligt bolaget mer användarvänlig än sina förlagor.

Kunderna kan till exempel dela datan från sina lungundersökningar med en läkare inför en fysisk undersökning.

”Den stora potentialen är att man mäter detta själv. Som astmatiker kan man då själv se om man bör justera sin medicinering”, säger Per H Börjesson, vd för Spiltan.

Läs mer: Kinnevik investerar 112 miljoner i digitalt vårdbolag

Pond Health reser nu sin första externa kapitalrunda. Totalt tar bolaget in 2 miljoner euro, eller 19 miljoner kronor. Spiltan är huvudinvesterare och bolagets Håkan Sjunnesson tar plats i Pond Healths styrelse.

”Vi vill ge makten till patienter med andningsrelaterade problem så att de kan leva mer aktiva liv. Utvecklingen av Air Smart är det första steget”‚ säger Lorenzo Consoli, Pond Healthcares vd med ett förflutet på ett flertal internationella läkemedelsbolag.

Health Pond har i dag sålt ett tusental av sina apparater och är licensierat i 30 europeiska länder. Man är dock inte den enda aktören som vill förändra hur vi undersöker våra lungor.

Myspiroo, med bas i Warszawa, är en konkurrent. Indiska Spirocall kräver ingen hårdvara alls utan testar patienternas lungkapacitet genom att spela in ett telefonsamtal där den som ringer andas in i  mikrofonen.

Läs mer: Här är de hetaste trenderna på SXSW

 Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies