Annons

Spiltan: ”Vi vill bekämpa hatfulla inlägg och fake news”

Göran Pallmar, investeringsansvarig på Spiltan, och Petter Nylander, vd för Besedo.
Göran Pallmar, investeringsansvarig på Spiltan, och Petter Nylander, vd för Besedo. Foto: Pressbilder från Spiltan.
Spiltan fortsätter att plöja ned pengar i sitt modereringsbolag Besedo. I den senaste rundan ansluter även Andras Vajlok, tidigare finanschef på speljätten Paradox.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolaget Besedo, som grundades i Sverige redan 2002, använder egenutvecklad teknik som bygger på artificiell intelligens och maskininlärning för att moderera innehåll på nätet. 

Bolaget har kunder som Ebay i Europa, Match.com, sydkoreanska Hyperconnect och franska Blablacar. 

Det finns ett ökat intresse för våra tjänster hos de sociala mediejättarna.

Tjänsterna man erbjuder kretsar bland annat kring att höja kvalitén på användargenererat innehåll, hitta falska annonser, bekämpa bedrägerier och hålla plattformarna fria från olämpligt innehåll.

”Det finns ett ökat intresse för våra tjänster hos de sociala mediejättarna. Vi hoppas kunna hjälpa dem bekämpa hatfulla inlägg och 'fake news'”, säger Göran Pallmar, investeringsansvarig på Spiltan och ordförande i Besedo.

Toppåret var 2014 då Besedo omsatte drygt 173 miljoner kronor och hade en vinst på 27 Mkr. Men sedan dess har omsättningen fallit och marginalerna försämrats. För att vända utvecklingen köpte Besedo 2016 ett maskininlärningsbolag med bas i Paris. Sedan dess är den franska huvudstaden bolagets tekniska säte.

Men det har tagit tid att vända skutan.

2018 hade omsättningen backat till 124 Mkr - och den fina vinsten övergått i en förlust på hela 25 Mkr. 

I slutet av 2018 plöjde investmentbolaget Spiltan ned 25 miljoner kronor i Besedo. Sedan dess har den gamla vd:n lämnat bolaget och ersatts med Besedos förre ordförande Petter Nylander. Han är delägare i bolaget sedan många år och har en bakgrund som vd för TV3, Unibet och Universum.

I fjol, under Spiltas första år som delägare, hade omsättningen minskat till 112 Mkr – medan minusresultatet förbättrats till 4 Mkr. 

”Vi har investerat mycket i att gå från servicebaserat bolag till ett bolag med automatiserade tjänster. Jag tror vi vänder till vinst i år eller 2021 och tillväxten är på väg tillbaka den med. Det tog längre än vi trodde, men nu har vi en bra produkt och står redo att satsa på sälj och marknadsföring”, säger Göran Pallmar.

I februari i år tillträdde även Willem de Geer rollen som operativ chef för Besedo. Han hade tidigare samma roll på Pingdom, som mäter hur tillgängliga webbsidor är och hur snabbt de laddar.

För att lyckas nå ut tar Besedo nu in 17 Mkr i en nyemission. Cirka en tredjedel av kapitalet kommer från Spiltan, och drygt 40 procent kommer från nya ägare. 

En av dessa är Andras Vajlok, tidigare finanschef på spelbolaget Paradox interactive, som haft Spiltan som mångårig delägare. Andras Vajlok är även ledamot i Pepins, där Spiltan är storägare och Göran Pallmar håller i ordförandeklubban.

Läs mer: Spiltan investerar i digital bokföringstjänst

De kommande åren hoppas Göran Pallmar att Besedo ska fortsätta utvecklas och lägga till nya typer av kunder. 

”Vi ser en potential med bostadsannonser och, som sagt, sociala mediesajter”, säger han.

Trots satsningarna på automatisering har Besedo fortfarande en stor organisation med cirka 300 medarbetare på kontor i Sverige, Frankrike, Malta, Rumänien, Columbia och Malaysia.

”Även om 95 procent sker automatiskt så behövs det mycket handpåläggning inom denna sektor”, konstaterar Göran Pallmar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer