Annons

Spiltans vd: Vi ska investera 380 miljoner i småbolag

Spiltans vd Per H Börjesson.
Spiltans vd Per H Börjesson. Foto: Amanda Lindgren
Spiltan blir storägare i XM Reality i ännu en tech-affär. Nu ska man investera nära en halv miljard i mindre bolag. ”Vi ska också ha 5-10 procent av portföljen i den här sortens bolag”, säger Per H Börjesson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Inför handelsstart på onsdagen blev investmentbolaget Spiltan största ägare i XM Reality, med 12 procent av aktierna i bolaget enligt ägartjänsten Holdings.

En del av aktierna förvärvades av det statliga riskkapitalbolaget Almi Invest, som varit delägare sedan 2012.

Börsen välkomnade den nya storägaren. Efter en knapp timmes handel hade aktien stigit med drygt 16 procent till 10,34 kronor. (Följ kursen här.)

”Vi ser det som en naturlig följd när Spiltan kommer in som delägare”‚ säger Björn Persson på Spiltan, som ansvarar för placeringen.  

XM Reality grundades 2007 och har utvecklat ett system där tekniker kan vägledas av experter på distans med hjälp av en mobilkamera eller smarta glasögon. Systemet bygger på augmented reality, eller förstärkt verklighet.

Under hösten har XM Reality inlett samarbeten med industribolag som tyska Minebea Intec och Semcon.

”Vår uppfattning är att det hela tiden händer saker på kundsidan. Ordrarna från de befintliga ökar samtidigt som man lägger till globala industrikoncerner”, säger Björn Persson.

Affären är en följd av att Spiltan under våren och hösten sålt aktier i spelbolaget Paradox Interactive.

”Vi har en kassa på 380 miljoner ungefär som vi planerar att investera i onoterade och i lite mindre noterade bolag”, säger Per H Börjesson.

”Vi kommer att ta den här typen av positioner. Det finns många mindre noterade bolag som söker en långsiktig partner. Vi tittar på några andra liknande case.”

Den senaste tiden har Spiltan köpt in sig i ett flertal onoterade techbolag, däribland Football Addicts (NTL), Talently (NTL) och Captario (NTL).

”Vi gillar ju stabila etablerade bolag som tjänar pengar. Det är vårt huvudfokus. Men vi ska också ha 5-10 procent av portföljen i den här typen av bolag.”

”Här kanske man kan få tio eller tjugo gånger pengarna samtidigt som det innebär högre risk.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies