Annons

Sportprofiler storsatsar på e-sport

Gräver guld i e-sport: Martin Dahlin, Robin Söderling och Andreas Granqvist.
Gräver guld i e-sport: Martin Dahlin, Robin Söderling och Andreas Granqvist. Foto: TT
E-sportbolaget Gumbler tar in 45 miljoner i riskkapital. Bland investerarna finns Inbox Capital och en rad sportkändisar som Robin Söderling, Martin Dahlin och Andreas Granqvist.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Intresset har varit galet stort och vi har tackat nej till flera som velat vara med och investera”, säger Patrik Nybladh, grundare och vd i bolaget.

Gumbler (NTL) startades för fyra år sedan och har utvecklat en e-sportplattform där mobilspelsanvändare kan tävla om pengar. Affärsidén är att tillsammans med spelutvecklaren ta en andel av användarnas insatser.

”Du satsar på dig själv och möter spelare som är på din egen skicklighetsnivå. Den bäste spelaren i ”Mad Skills Motocross 2” vinner i snitt 50 000 kronor i månaden. Totalt har prispengarna i spelet i år uppgått till drygt 6 miljoner kronor”, säger Simon Sundén som tidigare var e-sportsansvarig på MTGx.

Sedan jag fick upp ögonen för e-sportens fantastiska värld har jag velat bli delaktig i det på något sätt

Gumbler har sedan tidigare tagit in totalt 20 Mkr, varav 10 Mkr via Stockholm Corporate Finance. Bröderna Fredrik Benedict Nybladh och Patrik Nybladh är största ägare med 28,5 procent.

I ägarkretsen finns också riskkapitalbolaget Transferator och Daniel Hasselberg och Johan Persson, grundare av Mag Interactive, som ligger bakom spelsuccéer som Ruzzle. Även artisten Eric Saade har investerat i Gumbler.

Gänget på Gumbler.

Bland de nya finansiärerna märks Inbox Capital med entreprenören Martin Wattin, som tidigare investerat i fiskeappen Fishbrain (NTL) och auktionssajten Barnebys. Dessutom har en rad sportprofiler investerat via bolaget CoVest: bland andra det före detta tennisproffset Robin Söderling, fotbollslegenden Martin Dahlin och Andreas Granqvist, som är ny lagkapten för Sveriges herrlandslag i fotboll.

”Jag är väldigt nyfiken på teknisk utveckling och ser verkligen fram emot att vara med och bidra till utvecklingen av en plattform för e-sportsrelaterad underhållning”, säger Andreas Granqvist.

Ex-tennisproffset Robin Söderling hoppas kunna bidra till att få e-sporten att växa.

”Sedan jag fick upp ögonen för e-sportens fantastiska värld har jag velat bli delaktig i det på något sätt”, säger han.

 

Vår plan är att inom ett år finnas i 30 spel och inom tre år i över 100 spel.

 

Gumbler räknar i år med att öka sin omsättning till 15–16 Mkr jämfört med 800 000 kronor i fjol. Sverige står bara för några få procent av omsättningen.

”Vi gör fortfarande förlust, vi är ju en startup. Tillväxt är absolut viktigast just nu. Vi måste gasa på”, säger Patrik Nybladh.

Bland konkurrenterna finns amerikanska Skillz och Cashplay samt svenska Challengermode och Battleriff.

Läs även: Eric Saades startup vill få dig att satsa pengar i datorspel

Riskmiljonerna som nu tas in ska gå till att flytta in affärsmodellen i pc-spel där också de absolut största pengarna inom e-sporten finns.

Gumbler vill ännu inte avslöja vilket spel de arbetar med. En inte allt för vågad gissning är att det handlar om Counter-Strike, CS GO, som redan har världsomspännande turneringar med mångmiljonbelopp i prissummor.

”Vår plan är att inom ett år finnas i 30 spel och inom tre år i över 100 spel. Affärsmodellen är bekräftad och den är skalbar till större spel”, säger Simon Sundén.

Läs även: Nyhetstjänst för e-sport tar in 13 miljoner

Att Gumbler rör sig i en juridisk gråzon tillbakavisas bestämt av dess ledning.

”Legalt finns inga tveksamheter, vi är inte i närheten av gambling. Om vi befann oss i en gråzon skulle vi aldrig få in de pengar som nu investeras i oss”, säger Patrik Nybladh.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies