Annons

Spotify- och Klarna-investerare startar europeisk miljardfond

Investerarlegenden Klaus Hommels leder riskkapitalbolaget Lakestars nya miljardfond.
Investerarlegenden Klaus Hommels leder riskkapitalbolaget Lakestars nya miljardfond. Foto: Filip Erlind
Den tyska superinvesteraren Klaus Hommels, som varit tidig med pengar i bland annat svenska Spotify, Klarna, King och Tictail, har samlat ihop en ny miljardfond för investeringar i europeiska tech-startups.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fonden Lakestar II har en storlek på 385 miljoner dollar, motsvarande drygt 3,2 miljarder kronor. Det gör fonden till en av de största på teknikområdet i Europa.

Pengarna ska användas för tidiga investeringar i växande europeiska teknikbolag, men även för investeringar i mer mogna bolag som vill expandera till den europeiska marknaden. Det säger Lakestars grundare Klaus Hommels till affärstidningen Forbes.

"Vi ser ett skifte i hur de mest lovande bolagen söker finansiering. Istället för att gå till börsen väljer många bolag nu att ta in riskkapital även i ett senare skede", säger han i en kommentar till Techcrunch

Det blir även Klaus Hommels som kommer att leda arbetet med den nya fonden. 

Lakestar är ett av den europeiska techscenens mest namnkunniga riskkapitalbolag efter tidiga investeringar i bland annat Spotify, Skype och Facebook.

Klaus Hommels har även gjort flera lyckade satsningar i svenska teknikbolag: Förutom Spotify har han och Lakestar satsat pengar i Klarna, King, Stardoll samt Tictail och Lookback.io.

Klaus Hommels har även styrelseplatser i både Klarna och Spotify.

Istället för att gå till börsen väljer många bolag nu att ta in riskkapital även i ett senare skede.

Lakestar II är en av flera jättefonder som stängts på den europeiska techmarknaden det senaste året. För två veckor sedan kom nyheten att tyska Rocket Internet, med svenska Kinnevik som storägare, håller på att samla ihop en jättefond om 9,5 miljarder kronor.

Läs även: Kinneviks klonfabrik ryktas starta jättefond

Även intresset för den nordiska techscenen tycks vara rekordstort. Flera nordiska riskkapitalbolag väntas inom kort stänga rekordstora fonder, med flera miljarder kronor att investera i snabbväxande teknik- och internetbolag.

Läs även: Investerarna flockas kring de nordiska fonderna 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies