Annons

Spotify anmäler Apple till EU

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek. Foto: Banfa Jawla/Hampus Andersson
Spotify anmäler Apple till EU-kommissionen. Enligt Daniel Ek ska elektronikjätten ha blockerat tjänsten från plattformar som Siri och Homepod.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify har under flera år klagat på hur Apple behandlar bolaget i App Store, där elektronikjätten även erbjuder en konkurrerande tjänst i form av Apple Music.

Nu har Spotify anmält bolaget till EU-kommissionens konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Det meddelar bolaget på onsdagen.

”De senaste åren har Apple infört regler kring App Store som med flit begränsar valfriheten och hämmar innovation på bekostnad av användarupplevelsen”, skriver Daniel Ek i ett blogginlägg.

Han menar att Apple har agerat ”både spelare och domare” när man ”avsiktligt har förfördelat andra apptillverkare”.

Apple ska enligt Daniel Ek ha blockerat Spotifys uppdateringar vid flera tillfällen och blockerat bolagets app från flera nya plattformar.

”Det har till exempel rört sig att stänga ute Spotify och andra konkurrenter från Apple-tjänster som Siri, Homepod och Apple Watch”, skriver Daniel Ek.

Hela Listan: Daniel Eks fem smockor mot Apple 

För att ta betalt via App Store behöver Spotify och andra apptillverkare betala 30 procent av intäkterna därifrån till Apple under kundens första år. Sedan sjunker andelen – som kritiker kallar för en ”Apple-skatt” – till 15 procent.

”Vi vill att EU-kommissionen gör något åt det vi anser är konkurrenshämmande beteende”, säger Spotifys chefsjurist Horacio Gutierrez i ett telefonsamtal med journalister på onsdagen.

Sedan åtminstone 2016 har Spotify klagat på Apples agerande offentligt. Det rör till exempel Spotifys möjligheter att kommunicera direkt med kunder som ansluter via App Store.

Spotify har inte uppgett vilken ekonomisk skada de anser sig ha fått av Apples agerande.

Di Digital har sökt Apple för en kommentar.

Redan 2016 ställde sig den amerikanska senatorn Elizabeth Warren på Spotifys sida i frågan om App Store och Apple Music. Elizabeth Warren är nu en av demokraternas primärvalskandidater inför nästa års presidentval.

Konkurrenskommissionären ska tidigare ha granskat Apples affärer i musikbranschen.

Under 2015 uppgav New York Post att Margrethe Vestagers medarbetare granskade huruvida Apple hade gått ihop med de stora skivbolagen för att stänga ute gratiserbjudanden som Spotifys. Den granskningen verkar dock inte ha lett till något ärende.

Nyligen förvärvade Spotify de två amerikanska poddbolagen Gimlet Media och Anchor för sammanlagt 3,2 miljarder kronor.

I samband med förvärven redovisade Spotify en rörelsevinst på 94 miljoner euro under fjärde kvartalet 2018.

Samtidigt spådde bolaget förluster på strax under 4 miljarder kronor för helåret 2019. Förlustprognosen och en sjunkande snittintäkt per användare fick aktien att vända nedåt på Wall Street.  

Efter ett tungt sista kvartal har Spotifys aktie stigit med 28 procent hittills i år. Som jämförelse har de stora techbolagens index Fang+ stigit med 15 procent.

Vid tisdagens stängning stod kursen i 145,33 dollar. Det gav ett marknadsvärde på drygt 26 miljarder dollar, eller 246 miljarder kronor.

Läs mer: Spotifys finanschef: ”Vi förhandlar om fler förvärv” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer