Annons

Spotify-anställda hotas av utvisning

Spotifys vd och ena grundare, Daniel Ek. Foto: Joey Abrait
Spotifys vd och ena grundare, Daniel Ek. Foto: Joey Abrait
Flera nyckelpersoner på Spotify hotas av utvisning trots samma anställningsvillkor som de svenska medarbetarna. "Det är en absurd situation", skriver Spotify i en skrivelse till Justitiedepartementet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digitals avslöjande i fjol att den pakistanske kodaren Tayyab Shabab riskerade utvisning trots fast anställning på ett it-bolag och trots att arbetsmarknaden skriker efter hans kompetens ledde till en intensiv debatt kring Migrationsverkets hårda linje för arbetskraftsinvandring.

Ett bolag vars anställda drabbas är Spotify.

"Vi förlorar just nu nyckelpersoner i verksamheten, individer som är mycket svåra att ersätta. De får sina arbetstillstånd indragna på grund av teknikaliteter och tvingas lämna Sverige. Detta är orimligt och utgör en betydande risk för vår verksamhet i Sverige", skriver Spotify i en skrivelse till Justitiedepartementet.

Enligt Spotify riskerar 15 högavlönade nyckelmedarbetare just nu att utvisas från Sverige. Spotifys globala HR-chef Katarina Berg kallar situationen "absurd".

"De drabbade individerna hos oss mår jättedåligt just nu. De sitter i en orimlig, svår, och oviss situation och det gör vi som företag också”, säger hon till Di Digital.

Och fortsätter:

”Detta är internationell spetskompetens som vi lagt stora resurser på att hitta och anställa. En del av dem har nu redan valt att lämna Sverige för andra länder. Detta måste lösas fort."

Läs mer: Efter utvisningen – Centern vill ändra reglerna

I december lades en utredning fram om arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden. Ett antal remissinstanser har yttrat sig om utredningen, och nu lägger även Spotify fram sin åsikt i skrivelsen till Justitiedepartementet. Bolaget menar att de förändringar som utredaren föreslår inte är tillräckliga för att lösa problemen. Spotify går till hårt angrepp mot både utlänningslagen och Migrationsverkets tolkningar av den. 

"Spotify, och andra liknande företag, kommer ta skada om lagen inte ändras ytterligare. Och vi kommer inte kunna rekrytera utländsk spetskompetens i fortsättningen", skriver bolaget.

Musikjätten menar att utlänningslagen som den i dag tillämpas är orimlig och utgör en ”betydande risk för bolagets verksamhet i Sverige”.

Irene Sokolow är pressekreterare vid Migrationsverket.

”Eftersom vi inte har tagit del av de aktuella ärendena och vet vad som har legat till grund för respektive avslag, är det svårt att kommentera dem här och nu. Men generellt kan sägas att det är så här lag och rättspraxis ser ut i dag och det är så vi tjänstemän måste tillämpa reglerna. Syftet med lagstiftningen är att komma åt missbruk av systemet med arbetskraftinvandring, men som lagen är utformad är det arbetstagaren som främst drabbas av att arbetsgivaren inte har uppfyllt villkoren. Det har vi sett många exempel på, säger Irene Sokolow.

Redan i december kunde TV4:s program ”Kalla Fakta” påvisa att en grupp Spotifyanställda riskerade att mista sina arbetstillstånd på grund av att bolaget under en period innan 2013 missat att teckna tjänstepension eller sjukförsäkring.

Läs mer: Socialförsäkringsutskottet: "Stoppa onödiga utvisningar"

I sin skrivelse till Justitiedepartementet kräver Spotify att det ska bli enklare för arbetsgivare att göra korrigeringar av anställningar i efterhand för att leva upp till Migrationsverkets krav. Spotify skriver att de själva inte lyckats leva upp till kraven trots att de tog hjälp av en, av Migrationsverket certifierad, expert i ämnet och enligt egen utsago följde alla rekommendationer.

”Ändå ska våra medarbetare nu straffas med indragna arbetstillstånd för misstag som Spotify, vår konsult, och Migrationsverket tillsammans begick för fem år sedan. Och det gäller även om lagen förändras så som utredningen föreslår, eftersom det inte var vi själva som upptäckte avvikelserna”, skriver man.

Bolaget vill även att Migrationsverket ska vara tydligare kring vilka regler som gäller för beviljandet av arbetstillstånd och bli bättre på att coacha arbetsgivare.

Spotify passar även på att skicka med en specialkomponerad spellista till Justitiedepartementet. Med låtar som S.O.S, Please och Stop the madness.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer