Annons

”Spotify är nu större än både Snap och Twitter”

Sven Carlsson är reporter på Di Digital.
Sven Carlsson är reporter på Di Digital. Foto: Di
Trots nedgången fick Spotify ungefär det utfall streamingjätten hade kunnat hoppas på under första handelsdagen, skriver Di Digitals Sven Carlsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/New York) Om det var en sak som hördes på börsgolvet i New York på tisdagen var det att det här var något helt nytt. Obruten mark.

”Vi har aldrig gjort det här förut”, sade såväl börsanställda som traders.

Efter drygt tre timmar hittade handlarna fram till en öppningskurs som värderade Spotify till 30 miljarder dollar, eller drygt 250 miljarder kronor. Den tredje största noteringen av ett techbolag efter Alibaba och Facebook var ett faktum.

Och Daniel Ek fick precis samma ”pop” – eller snabba uppgång – som han hela tiden sagt sig vara ointresserad av. Som om han vore helt oberörd av att bli några miljarder kronor rikare.

Senare mättades marknaden en del och Spotify-aktien stannade knappt 15 procent upp från referensvärdet.

Nedgången spelar ingen större roll. Huvudsaken är att 160 dollar, som före noteringen var en ganska optimistiskt riktkurs, är en gräns bolaget redan passerat. Och förmodligen når upp till snart igen.

Plötsligt framstår de högsta riktkurserna som utfärdats – på mellan 200 och 220 dollar – som optimistiska snarare än naiva. Det var ungefär så mycket Spotify hade kunnat hoppas på under första handelsdagen.

Sen hade det väl varit skönt om NYSE inte förväxlat Sverige och Schweiz – men det är en annan fråga.

Spotify är nu större än både Snap och Twitter sett till börsvärde. Det är långt kvar till Apple, Amazon, Facebook och Netflix, men Spotify spelar nu i divisionen under vår tids största techbolag.

Det betyder också att Spotify får konkurrera med dem. Hur det går är en ödesfråga för aktien.

Läs mer: ”Fantastiskt – och surt för Telia”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer