Annons

"Spotify är på väg att växa ur Sverige"

Viktor Ström, reporter på Di Digital.
Viktor Ström, reporter på Di Digital.
Sveriges bild som tekniknation är starkt förknippad med Spotify. Det är dags att beslutsfattarna inser det och agerar innan det är försent, skriver Di Digitals Viktor Ström. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify fyller på kassan med en miljard dollar. Det kan jämföras med att alla svenska startupbolag tillsammans tog in 1,1 miljarder dollar i nytt kapital i fjol. Ännu mer slående blir siffrorna när man tar hänsyn till att hälften av all finansiering i fjol gick till Spotify. Den finansieringsrunda som bolaget nu tagit in är med andra ord dubbelt så stor som vad alla svenska startupbolag tog in tillsammans i fjol.

Hajpen runt Sverige (och Stockholm) som teknikhubb handlar till stor del om Spotify. Visst finns ett växande ekosystem och många lovande bolag men om vi är riktigt ärliga så är det Spotify som drar världens strålkastarljus mot Sverige. Särskilt efter att King och Minecraft sålts. 

Spotifys framgångar har gett bolagets svenska investerare fin avkastning, det har gett Sverige bra reklam och lockat mängder av talanger till Stockholm. Men den senaste finansieringsrundan sätter fingret på en ömmande punkt: Spotify är på väg att växa ur Sverige. 

Huvudkontoret ligger visserligen i Stockholm. Men hur länge till?

Daniel Ek har visserligen varit tydlig med att han vill bygga ett europeiskt storföretag. Men lånerundan som nu görs pekar tydligt västerut. Inga svenska investerare finns med och en börsnotering ser oundviklig ut givet lånevillkoren. När Spotify börsnoteras inom ett par år blir det tveklöst i USA. Då kommer också de tidiga svenska investerarna att sälja av sina aktier. Kopplingen till Sverige blir då allt lösare. 

Huvudkontoret ligger visserligen i Stockholm. Men hur länge till? När politikerna undantar Spotify från de nya optionsreglerna och bostadskrisen i Stockholm inte närmar sig någon lösning är det nästan som att man vill göra det omöjligt att driva stora, snabbväxande internetbolag här.

Sveriges framgång som startupregion står och faller till stor del med Spotify. Det är hög tid att beslutsfattarna inser det – och agerar därefter. 

Mer om Spotifys nya miljarder i veckans Digitalpodden:


http://embed.acast.com/digitalpodden/spotifysnyamiljarder-kinneviksrobotsatsningochvirtualreality-explosion

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer