Annons

Spotify-avhopparens nya nätverk vill locka entreprenörer till fjällen

Projektet House Be ska locka nya entreprenörer till Åre. I denna byggnad ska bland annat kontorsplats och mentorskap erbjudas till startupbolagen.
Projektet House Be ska locka nya entreprenörer till Åre. I denna byggnad ska bland annat kontorsplats och mentorskap erbjudas till startupbolagen. Foto: Pressbilder
Nätverket House Be vill göra Åre till en het scen för startupbolag. En av iniativtagarna är den tidigare Spotify-chefen och Plejmo-vd:n Ulrika Viklund.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter nyår öppnar en startup-hub i skidorten Åre. Genom projektet House Be ska entreprenörer bland annat erbjudas kontorsplats, mentorskap och tillgång till starka finansiärer.

Initativtagare är en trio med starka kopplingar till staden. Det handlar om affärsutvecklaren Andreas Eriksson, Fredrik Viklund som är projektchef på butikskedjan Plantagen, och filmtjänsten Plejmos vd Ulrika Viklund, som fram till 2014 var internationell tillväxtchef på Spotify. 

”Vi har insett att det redan finns jättemånga spännande företag och entreprenörer i Åre. Nu vill vi skapa ett nätverk och en naturlig samlingsplats för dem”, säger Ulrika Viklund.

 

Skidorten Boulder i Colorado är en inspirationskälla

 

Man vill också locka helt nya företagare och investerare till Åre från exempelvis Stockholm.

Ulrika Viklund ser skidorten Boulder i den amerikanska delstaten Colorado som en inspirationskälla. Där går numera en årlig startup-vecka av stapeln med deltagare från stora internationella bolag som Google. 

”Vi tror att fler och fler vill kunna ha en aktiv fritid, med exempelvis skidåkning, cykling och vandring, och samtidigt jobba i en spännande startup-miljö.”

Läs även: Ulrika Viklund blev chef för Plejmo efter Magine-köpet

En annan morot som House Be vill använda för att attrahera nya entreprenörer och företagare är samarbeten med tunga investerare. Ulrika Viklund säger att projektet redan samlat ihop omkring 15 investerare, såväl affärsänglar som riskkapitalister.

”Många av personerna är verksamma i Stockholm i dag och på en nationell arena. De har ingen direkt anknytning till Åre, annat än att de kanske är där uppe och semesterar i bland.”

I det här skedet vill Ulrika Viklund inte gå ut med några namn på investerarna, men räknar med att deras framtida satsningar i Åre kommer vara rejäla. 

”Jag tror att det kommer handla om investeringar på mellan 10 och 100 miljoner kronor”, säger hon.

House Be har bland annat rådfrågat den förre SEB-chefen Lars Thunell, som numera bor i Åre, när det kommer till att knyta investerare till projektet, berättar Ulrika Viklund. 

För tillfället har ett tjugotal startup-bolag tackat ja till att bli medlemmar i House Be. Men ambitionerna sträcker sig längre än så:

”Tanken är verkligen inte att det bara ska bli ett kontorshotell för de bolag som redan sitter i Åre. Det här ska vara till för de som vill etablera sig här, och när de sedan blivit för stora får de helt enkelt flytta ut”, säger Ulrika Viklund, en av iniativtagarna till House Be.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies