Annons

Spotify-aktien backar efter skrotad tjänst

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek. Foto: Henrik Montgomery/TT
Spotifys aktie faller på Wall Street sedan bolaget meddelat att man inte längre kommer låta artister ladda upp sin musik direkt i spelaren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Testprojektet, som först avslöjades av Billboard under sommaren 2018, lät artister ladda upp sin musik direkt till Spotify.

Artisterna och Spotify delade lika på intäkterna när skivbolag och distributörer försvann ur ekvationen.

Experimentet utmanade den traditionella musikbranschen, som i genomsnitt tar hem omkring 75 procent av alla Spotifys intäkter.

På måndagen meddelade dock Spotify att man avslutar testtjänsten, som enligt Techcrunch bara hade använts av några hundra artister.

På tisdagen faller Spotifys aktie på Wall Street. Efter en halvtimmes handel hade aktien backat 1,8 procent till 142,88 dollar.

Samtidigt hade techbolagens index Fang + stigit med 0,3 procent.

Aktiemarknaden har letat efter tecken på att Spotify kan höja sin bruttomarginal eftersom en så stor del av intäkterna går till musikbranschen.

Samtidigt verkar skivbolagen ha motsatt sig ett Spotify som är mindre beroende av den traditionella musikindustrin.

Förhandlingarna om musiklicenser för den indiska marknaden uppges exempelvis ha försenat Spotifys lansering i Indien tidigare i år.

Spotify menar att man satsar vidare på sin plattform ”Spotify for Artists”, där artister kan få insikter om hur musiken presterar, lyssnarnas beteende och var de befinner sig.

Under hösten investerade Spotify en okänd summa i amerikanska Distrokid, som hjälper musiker distribuera sina låtar till digitala plattformar.

Integrationen av Distrokid i Spotifys egen tjänst är dock inte klar, enligt Techcrunch.

Sedan årsskiftet har Spotify satsat stort på att utmana Apple inom poddområdet. Den svenska streamingtjänsten har köpt tre poddbolag – två produktionsbolag och en teknisk plattform – för knappt 4 miljarder kronor.

Under 2018 övervägde Spotify också att köpa det svenska poddbolaget Acast. Enligt Di Digitals källor backade man till slut från den affären.

Specialpodd om Spotifys hemlighetsfulla historia:

Länk till acast

Läs mer: Spotify backade från svenskt miljardköp

Läs mer: Musikentreprenören lättad av Spotifys besked: ”Höjer värdet på vårt bolag”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer