Hoppa till innehållet

Spotify betalar en miljard i royalties efter förlikning

Spotify ska betala ut närmare en miljard kronor i uteblivna royalties till låtskrivare i USA. Detta sedan musikjätten pressat på för en förlikning i domstol.

Spotifys vd och grundare Daniel Ek.
Spotifys vd och grundare Daniel Ek.Foto: Ilya S. Savenok

Den svenska musikjätten Spotify ska betala närmare en miljard kronor, eller 112 miljoner dollar, efter ett förlikningsavtal i USA under onsdagen. Detta efter en grupptalan bestående av två stämningsansökningar som båda hävdat att låtskrivare inte fått tillräckligt mycket royalties för den musik som strömmats på tjänsten, enligt amerikanska Cnet.

Beskedet har inte haft någon större invesrkan på Spotifys aktiekurs, som steg något i den inledande handeln under torsdagen. Följ kursen här.

Den ena stämningsansökningen härrör från David Lowery, en rättighetsförespråkare för bandet Camper Van Beethoven, och den andra från Melissa Ferrick, en låtskrivare och ägare till ett musikförlag. De har båda hävdat att Spotify inte har säkrat rätt licenser för låtskrivarnas alster. Melissa Ferrick har även gått så långt som att anklaga Spotify för ”grovt upphovsrättsintrång” (wholesale copyright infringement).

Förlikningen innebär att Spotify ska betala 380 Mkr i kontanter. Resten betalas ut som en del av Spotifys kontinueriga royaltybetalningar. Domaren Alison Nathan, vid en tingsrätt i New Yorks södra distrikt, beskrev beloppet som en ”betydande kompensation” för de berörda artisterna.

Läs mer: Skivjätten Warner storsäljer i Spotify 

Förlikningen ses av många som en seger för Spotify, som velat nå en uppgörelse i fallet.

Avtalet kritiserades genast av musikförlaget Wixen, som beskrev förlikningen som "ett frikort för uppsåtlig överträdelse". I januari i år begärde Wixen själva ett skadestånd från Spotify på hela 14 miljarder kronor, eller 1,6 miljarder dollar, för drygt 10 000 låtar. Wixen har bland annat royaltyansvar för Neil Young och Janis Joplins musik.

Spotify har två andra utestående stämningsansökningar gällande upphovsrättsliga frågor. En drivs av Bob Gaudio, grundaren bakom bandet Four Seasons, och den andra av country musik-förlaget Bluewater Music Services Corporation.

Läs mer: Spotify växer i LA – betalar 600 miljoner för nytt kontor 

Allt detta sker samtidigt som musikförlagsbranschen rör sig från en upphovsstruktur baserad på radio och skivförsäljning – till en som baseras på strömmade musiktjänster som Spotify och Apple Music. Ett nytt lagförslag vid namn Music Modernization Act kan dock snart förenkla copyright-reglerna och minska behovet av rättsliga tvister. Det nya systemet har redan godkänts av det amerikanska representanthuset och nu väntar ett beslut i senaten.

Di Digital har sökt Spotify som avstått från att kommentera ärendet. 

Läs mer: Efter börsnoteringen – Spotify når 75 miljoner prenumeranter 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera