Annons

Spotify betalar en miljard i royalties efter förlikning

Spotifys vd och grundare Daniel Ek.
Spotifys vd och grundare Daniel Ek. Foto: Ilya S. Savenok
Spotify ska betala ut närmare en miljard kronor i uteblivna royalties till låtskrivare i USA. Detta sedan musikjätten pressat på för en förlikning i domstol.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska musikjätten Spotify ska betala närmare en miljard kronor, eller 112 miljoner dollar, efter ett förlikningsavtal i USA under onsdagen. Detta efter en grupptalan bestående av två stämningsansökningar som båda hävdat att låtskrivare inte fått tillräckligt mycket royalties för den musik som strömmats på tjänsten, enligt amerikanska Cnet.

Beskedet har inte haft någon större invesrkan på Spotifys aktiekurs, som steg något i den inledande handeln under torsdagen. Följ kursen här.

Den ena stämningsansökningen härrör från David Lowery, en rättighetsförespråkare för bandet Camper Van Beethoven, och den andra från Melissa Ferrick, en låtskrivare och ägare till ett musikförlag. De har båda hävdat att Spotify inte har säkrat rätt licenser för låtskrivarnas alster. Melissa Ferrick har även gått så långt som att anklaga Spotify för ”grovt upphovsrättsintrång” (wholesale copyright infringement).

En betydande kompensation för de berörda artisterna.

Förlikningen innebär att Spotify ska betala 380 Mkr i kontanter. Resten betalas ut som en del av Spotifys kontinueriga royaltybetalningar. Domaren Alison Nathan, vid en tingsrätt i New Yorks södra distrikt, beskrev beloppet som en ”betydande kompensation” för de berörda artisterna.

Läs mer: Skivjätten Warner storsäljer i Spotify 

Förlikningen ses av många som en seger för Spotify, som velat nå en uppgörelse i fallet.

Avtalet kritiserades genast av musikförlaget Wixen, som beskrev förlikningen som "ett frikort för uppsåtlig överträdelse". I januari i år begärde Wixen själva ett skadestånd från Spotify på hela 14 miljarder kronor, eller 1,6 miljarder dollar, för drygt 10 000 låtar. Wixen har bland annat royaltyansvar för Neil Young och Janis Joplins musik.

Spotify har två andra utestående stämningsansökningar gällande upphovsrättsliga frågor. En drivs av Bob Gaudio, grundaren bakom bandet Four Seasons, och den andra av country musik-förlaget Bluewater Music Services Corporation.

Läs mer: Spotify växer i LA – betalar 600 miljoner för nytt kontor 

Allt detta sker samtidigt som musikförlagsbranschen rör sig från en upphovsstruktur baserad på radio och skivförsäljning – till en som baseras på strömmade musiktjänster som Spotify och Apple Music. Ett nytt lagförslag vid namn Music Modernization Act kan dock snart förenkla copyright-reglerna och minska behovet av rättsliga tvister. Det nya systemet har redan godkänts av det amerikanska representanthuset och nu väntar ett beslut i senaten.

Di Digital har sökt Spotify som avstått från att kommentera ärendet. 

Läs mer: Efter börsnoteringen – Spotify når 75 miljoner prenumeranter 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer