Annons

Spotify bromsar in – kan skjuta på börsdebuten

Spotifys vd Daniel Ek under en presskonferens i Tokyo 2016.
Spotifys vd Daniel Ek under en presskonferens i Tokyo 2016. Foto: Bloomberg
Jakten på nya prenumeranter står Spotify dyrt. Tillväxten sjönk under tredje kvartalet och på helåret kan den nästan halveras, avslöjar Di Digital. Nu kan streamingjätten skjuta på noteringen i New York.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska Spotify är än så länge dubbelt så stora som marknadstvåan Apple när det kommer till strömmad musik.

I augusti hade Spotify 60 miljoner betalande användare – en skara som i år har vuxit snabbare än någonsin, bland annat tack vare omfattande rabattkampanjer och familjeabonnemang.

Men Spotifys tillväxt kostar. Nyligen fick ägarkretsen veta att tillväxten under det tredje kvartalet var lägre än under perioden april–juni, enligt Di Digitals källor. Siffrorna gäller vid en jämförelse med föregående kvartal.

Bakslaget kommer eftersom Spotify lägger stor vikt vid att locka nya prenumeranter.

Läs mer: Det hemliga spelet bakom Spotifys börsnotering

Till exempel kan fem personer som bor på samma adress numera dela på en prenumeration för 149 kronor i månaden. Samtliga fem personer räknas då som en fullvärdig prenumerant, enligt Di Digitals uppgifter.

Därmed kan Spotify fortsätta att kommunicera kraftigt växande användarsiffror samtidigt som intäkterna per användare minskar.

Den svenska streamingjätten ser ut att vara på väg mot sin lägsta tillväxtsiffra hittills på årsbasis. Intäkterna ser ut att öka med omkring 30 procent till knappt 40 miljarder kronor i år, enligt Di Digitals uppgifter. Det är att jämföra med 52 procent under 2016.

Spotify, som väntas nå en värdering på 130 miljarder kronor på New York-börsen, kan dessutom vara på väg att skjuta upp sin notering.

I den senaste rapporten till delägarna nämner bolaget inte några börsplaner alls, enligt Di Digitals källor. Tidigare har bolaget återkommande uppgivit att en notering planeras under fjärde kvartalet i år eller första kvartalet 2018. Det kan innebära att Spotify skjuter på noteringen ytterligare.

Ju längre Spotify väntar, desto dyrare kommer noteringen att bli.

Läs mer: Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen 

Spotify tog i mars 2016 ett lån på 8 miljarder kronor. Räntan på lånet – i form av rabatt på Spotify-aktier i samband med bolagets notering – har sedan dess stigit från 20 procent till omkring 25 procent, enligt flera personer med insyn. Amerikanska riskkapitalbolaget TPG är den största långivaren, ihop med bland andra Dragoneer och svenska Folksam och AMF.

I fjol omsatte Spotify drygt 29 miljarder kronor med en förlust på drygt 5 miljarder kronor. I år ser förlusterna ut att öka i absoluta tal, även om minusresultatet krymper som andel av försäljningen.

Di Digital avslöjade nyligen att Nasdaq erbjudit Spotify en notering i New York med en sekundär listning i Stockholm. Bolaget har dock inte visat något intresse utan planerar i stället att noteras på Wall Street-börsen New York Stock Exchange.

Analys: Martin Blomgren: ”Mycket framgång inbakad i Spotifys värdering”

Inför noteringen har bland andra Cristina Stenbeck och Disneys tidigare operativa chef tagit plats i Spotifys styrelse. Det är Netflix-veteranen Barry McCarthy, Spotifys finanschef, som haft störst inflytande över noteringsprocessen, enligt Di Digitals uppgifter.

De svenska grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har enligt uppgift inte haft särskilt starka åsikter om ”var eller hur” Spotify noteras.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer