Hoppa till innehållet

Spotify bromsar in – kan skjuta på börsdebuten

Jakten på nya prenumeranter står Spotify dyrt. Tillväxten sjönk under tredje kvartalet och på helåret kan den nästan halveras, avslöjar Di Digital. Nu kan streamingjätten skjuta på noteringen i New York.

Spotifys vd Daniel Ek under en presskonferens i Tokyo 2016.
Spotifys vd Daniel Ek under en presskonferens i Tokyo 2016.Foto: Bloomberg

Svenska Spotify är än så länge dubbelt så stora som marknadstvåan Apple när det kommer till strömmad musik.

I augusti hade Spotify 60 miljoner betalande användare – en skara som i år har vuxit snabbare än någonsin, bland annat tack vare omfattande rabattkampanjer och familjeabonnemang.

Men Spotifys tillväxt kostar. Nyligen fick ägarkretsen veta att tillväxten under det tredje kvartalet var lägre än under perioden april–juni, enligt Di Digitals källor. Siffrorna gäller vid en jämförelse med föregående kvartal.

Bakslaget kommer eftersom Spotify lägger stor vikt vid att locka nya prenumeranter.

Läs mer: Det hemliga spelet bakom Spotifys börsnotering

Till exempel kan fem personer som bor på samma adress numera dela på en prenumeration för 149 kronor i månaden. Samtliga fem personer räknas då som en fullvärdig prenumerant, enligt Di Digitals uppgifter.

Därmed kan Spotify fortsätta att kommunicera kraftigt växande användarsiffror samtidigt som intäkterna per användare minskar.

Den svenska streamingjätten ser ut att vara på väg mot sin lägsta tillväxtsiffra hittills på årsbasis. Intäkterna ser ut att öka med omkring 30 procent till knappt 40 miljarder kronor i år, enligt Di Digitals uppgifter. Det är att jämföra med 52 procent under 2016.

Spotify, som väntas nå en värdering på 130 miljarder kronor på New York-börsen, kan dessutom vara på väg att skjuta upp sin notering.

I den senaste rapporten till delägarna nämner bolaget inte några börsplaner alls, enligt Di Digitals källor. Tidigare har bolaget återkommande uppgivit att en notering planeras under fjärde kvartalet i år eller första kvartalet 2018. Det kan innebära att Spotify skjuter på noteringen ytterligare.

Ju längre Spotify väntar, desto dyrare kommer noteringen att bli.

Läs mer: Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen 

Spotify tog i mars 2016 ett lån på 8 miljarder kronor. Räntan på lånet – i form av rabatt på Spotify-aktier i samband med bolagets notering – har sedan dess stigit från 20 procent till omkring 25 procent, enligt flera personer med insyn. Amerikanska riskkapitalbolaget TPG är den största långivaren, ihop med bland andra Dragoneer och svenska Folksam och AMF.

I fjol omsatte Spotify drygt 29 miljarder kronor med en förlust på drygt 5 miljarder kronor. I år ser förlusterna ut att öka i absoluta tal, även om minusresultatet krymper som andel av försäljningen.

Di Digital avslöjade nyligen att Nasdaq erbjudit Spotify en notering i New York med en sekundär listning i Stockholm. Bolaget har dock inte visat något intresse utan planerar i stället att noteras på Wall Street-börsen New York Stock Exchange.

Analys: Martin Blomgren: ”Mycket framgång inbakad i Spotifys värdering”

Inför noteringen har bland andra Cristina Stenbeck och Disneys tidigare operativa chef tagit plats i Spotifys styrelse. Det är Netflix-veteranen Barry McCarthy, Spotifys finanschef, som haft störst inflytande över noteringsprocessen, enligt Di Digitals uppgifter.

De svenska grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har enligt uppgift inte haft särskilt starka åsikter om ”var eller hur” Spotify noteras.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera