Hoppa till innehållet

Dag två: Spotify faller på börsen

Spotify fick en knackig start på sin andra handelsdag i New York. Aktien föll inledningsvis med 7 procent till under 140 dollar. 

New York-börsens fasad vid Spotifys första handelsdag.
New York-börsens fasad vid Spotifys första handelsdag.

(Di Digital/New York) Börserna backade brett i USA på onsdagen. Dow Jones industriindex tappade 2 procent vid öppning medan S&P 500 föll 1,5 procent. Nasdaq väntades backa med 1,7 procent.

Nedgången slår mot nykomlingen Spotify, som gör sin andra dag på börsen. Vid New York-börsens öppning, klockan 15:30 svensk tid, föll Spotifys aktie med 7 procent till under 140 dollar. Det är 16 procent lägre än tisdagens öppningskurs på 165,9 dollar.

Det är 16 procent lägre än tisdagens öppningskurs på 165,9 dollar.

Aktien återhämtade senare och handlades vid 16-tiden till drygt 144 dollar, eller 3,3 procent under tisdagens stängningskurs. Följ kursen här.

Liksom andra stora techbolag backar Spotify mer än index. Teknikaktierna har präglats av en oro över kommande reglering till följd av Facebooks dataläcka och över Donald Trumps påhopp på e-handelsjätten Amazon.

Medan flera analyshus tror på en riktkurs på mellan 160 och 220 dollar för Spotify på cirka ett års sikt finns det också skeptiker.

Redburn inledde på onsdagen sin bevakning av Spotify med rekommendationen ”behåll”. Svenska SEB inledde sin bevakning med samma råd och satte 163 dollar som riktkurs.

Läs mer: Skivjätten dumpar aktier i Spotify 

Chansen att Spotify blir en innehållsproducent är lika stor som att Rolling Stones släpper en rap-skiva.

Andra anser att aktien är övervärderad. En rimlig riktkurs är 100 dollar, alltså 24 procent under referensvärdet som sattes på aktien inför Spotifys notering. Det tror Eric Schiffer, vd för private equity-bolaget Patriarch Organization.

”Marknaden värderar Spotify som om det skulle bli Netflix för musik”, säger han till Fox Business.

”Chansen att Spotify blir en innehållsproducent över huvud taget, eller i närheten av den skala Netflix har, är som att tro att Rolling Stones plötsligt skulle släppa en rap-skiva.”


Lyssna på veckans avsnitt av Digitalpodden om spelet bakom Spotifys succénotering:

https://embed.acast.com/digitalpodden/frannewyork-borsen-speletbakomspotifyssuccenotering

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera