Annons

Spotify går om Google som mest attraktiva arbetsgivare

Spotify är den attraktivaste arbetsgivaren enligt unga it-anställda.
Spotify är den attraktivaste arbetsgivaren enligt unga it-anställda. Foto: Hampus Andersson, Hampus Andersson, Hampus Andersson, Hampus Andersson
Sveriges it-anställda har sagt sitt. Landets mest attraktiva arbetsgivare är nu framröstad i Universums stora rakning. Första platsen kniper Spotify från den tidigare vinnaren Google.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Totalt har 19.400 unga it-anställda, ekonomer, civilingenjörer och högskoleingenjörer deltagit i Universums undersökning för att få fram Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020.

Google backar till andra plats på årets lista över de mest attraktiva företagen bland it-anställda. Företaget som innehaft första platsen de senaste tio åren får se sig besegrade av Spotify som kliver upp på första plats.

Bland topp fem så kliver både Microsoft och Apple upp en placering till tredje respektive fjärdeplats medan Ikea halkar ned från bronsplats till en femteplats. Helt ny på listan är Volvo Cars som går direkt in på plats elva.

Claes Peyron, Universums chef i Norden, Storbritannien och Irland.
Claes Peyron, Universums chef i Norden, Storbritannien och Irland.

I undersökningen har de anställda fått ge betyg på arbetsplatsen rykte, den interna kulturen, ersättningsnivån och möjligheten till att avancera.

En faktor som spelar stor roll, inom alla verksamhetskategorier, är trygg anställning. Undersökningen visar att nästa 50 procent tycker att det är en viktig preferens. Från 2019 har trygg anställning ökat med 3,1 procent och under en tio års period är det en ökning med 19,2 procent.

Enligt Claes Peyron, Universums chef i Norden, Storbritannien och Irland, har coronapandemin lett till att allt fler eftersträvar en trygg anställning och arbetsplats.

”Covid-19 har haft en tydlig effekt på trygghetsperspektivet. Man prioriterar en anställning där man känner sig trygg på jobbet, det är en viktig del när man ska välja arbetsgivare. Trygghet har blivit en del av det som attraktivt”, säger han.

Även fast trygghet är viktigt uppger var tredje anställd att de skulle kunna tänka sig att byta arbetsgivare inom ett år. 

De senaste årens debatt vad gäller klimat och hållbarhet har också satt sina spår. Inom it uppger 36 procent att de skulle välja bort en arbetsgivare om den inte visade ett engagemang vad gäller hållbarhet.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer