Annons

Spotify-grundarna hotar med landsflykt

Spotifys grundare Daniel Ek.
Spotifys grundare Daniel Ek. Foto: Joey Abrait
Daniel Ek och Martin Lorentzon skriver att tusentals Spotifyjobb riskerar att förloras till USA om inte svenska politiker agerar i deras hjärtefrågor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är i en debattartikel på plattformen Medium som grundarna av Sveriges största techstartup tar till orda.

”Den samhällsekonomiska nyttan” av att ha bolag som Spotify, Skype, King, Mojang och Klarna i Sverige kan enligt grundarparet ”inte underskattas”.

... om inga förändringar sker, så måste vi överväga att expandera mer i andra länder istället för Sverige.

”Det är för oss galet att Europa, med en större befolkning än USA, inte har ett enda bolag i paritet med Facebook, Google, Apple, Microsoft, Amazon och de andra amerikanska storbolagen. Vi vill visa att det går!”

Annars väntar en landsflykt, skriver Daniel Ek och Martin Lorentzon.

”Vi tvingas därför nu konstatera, att om inga förändringar sker, så måste vi överväga att expandera mer i andra länder istället för Sverige.”

Samtidigt har Spotify nyligen färdigställt planer på ett stort nytt huvudkontor i centrala Stockholm.

Läs mer: Stockholms techbolag i gemensamt upprop: Lös bostadskrisen!

Grundarparet ser tre problem som hindrar Spotify att växa i dag: bristen på bostäder och programmerare samt beskattningen av personaloptioner. Daniel Ek och Martin Lorentzon sågar det nyligen presenterade förslaget om nya regler för personaloptioner.

... det finns tyvärr bara en sak att göra med utredningen: kassera den omedelbart!

”De har nu presenterat sitt förslag och det finns tyvärr bara en sak att göra med utredningen: kassera den omedelbart! Utredningen beskriver väl fördelarna med personaloptioner, men dess förslag har så många begränsningar att det tar udden av det som är syftet”, skriver de.

Till exempel syftar de på regeln att endast bolag med färre än 50 anställda som är högst sju år gamla ska omfattas.

Läs mer: Expansionsplaner? Spotifys nya huvudkontor är dubbelt så stort som det gamla

Det är enligt Spotify-grundarna upp till svenska politiker att se till att de snabbväxande miljardbolagen stannar kvar i landet.

”Vi lever i en tid med tilltagande konkurrens. Förresten, av de start-ups som vi började med att nämna, Spotify, Skype, King, Mojang och Klarna, är det nu bara två kvar som är fristående. De resterande har blivit sålda till stora amerikanska företag”, skriver Daniel Ek och Martin Lorentzon.

”Spotify har fått storhetsvansinne”. Lyssna även på veckans Digitalpodden:


http://embed.acast.com/digitalpodden/spotifyshallerbrandtalfranstartup-barrikadernaochnordnetblirriskkapitalister

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer