Hoppa till innehållet

Spotify-grundarna hotar med landsflykt

Daniel Ek och Martin Lorentzon skriver att tusentals Spotifyjobb riskerar att förloras till USA om inte svenska politiker agerar i deras hjärtefrågor.

Spotifys grundare Daniel Ek.
Spotifys grundare Daniel Ek.Foto: Joey Abrait

Det är i en debattartikel på plattformen Medium som grundarna av Sveriges största techstartup tar till orda.

”Den samhällsekonomiska nyttan” av att ha bolag som Spotify, Skype, King, Mojang och Klarna i Sverige kan enligt grundarparet ”inte underskattas”.

... om inga förändringar sker, så måste vi överväga att expandera mer i andra länder istället för Sverige.

”Det är för oss galet att Europa, med en större befolkning än USA, inte har ett enda bolag i paritet med Facebook, Google, Apple, Microsoft, Amazon och de andra amerikanska storbolagen. Vi vill visa att det går!”

Annars väntar en landsflykt, skriver Daniel Ek och Martin Lorentzon.

”Vi tvingas därför nu konstatera, att om inga förändringar sker, så måste vi överväga att expandera mer i andra länder istället för Sverige.”

Samtidigt har Spotify nyligen färdigställt planer på ett stort nytt huvudkontor i centrala Stockholm.

Läs mer: Stockholms techbolag i gemensamt upprop: Lös bostadskrisen!

Grundarparet ser tre problem som hindrar Spotify att växa i dag: bristen på bostäder och programmerare samt beskattningen av personaloptioner. Daniel Ek och Martin Lorentzon sågar det nyligen presenterade förslaget om nya regler för personaloptioner.

... det finns tyvärr bara en sak att göra med utredningen: kassera den omedelbart!

”De har nu presenterat sitt förslag och det finns tyvärr bara en sak att göra med utredningen: kassera den omedelbart! Utredningen beskriver väl fördelarna med personaloptioner, men dess förslag har så många begränsningar att det tar udden av det som är syftet”, skriver de.

Till exempel syftar de på regeln att endast bolag med färre än 50 anställda som är högst sju år gamla ska omfattas.

Läs mer: Expansionsplaner? Spotifys nya huvudkontor är dubbelt så stort som det gamla

Det är enligt Spotify-grundarna upp till svenska politiker att se till att de snabbväxande miljardbolagen stannar kvar i landet.

”Vi lever i en tid med tilltagande konkurrens. Förresten, av de start-ups som vi började med att nämna, Spotify, Skype, King, Mojang och Klarna, är det nu bara två kvar som är fristående. De resterande har blivit sålda till stora amerikanska företag”, skriver Daniel Ek och Martin Lorentzon.

”Spotify har fått storhetsvansinne”. Lyssna även på veckans Digitalpodden:


http://embed.acast.com/digitalpodden/spotifyshallerbrandtalfranstartup-barrikadernaochnordnetblirriskkapitalister

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera