Annons

Spotify investerar i distributionstjänst – för att sprida musik till konkurrenter

Spotifys grundare och vd Daniel Ek.
Spotifys grundare och vd Daniel Ek. Foto: Banfa Jawla
Spotify tar ännu ett försiktigt kliv in på skivbolagens territorium. Nu investerar streamingjätten i distribitutionstjänsten Distrokid. Bolaget ska hjälpa till att sprida vidare den musik som artister laddar upp direkt på Spotify.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I slutet på september blev det officiellt att Spotify låter artister ladda upp hur många låtar de vill, gratis och utan hjälp från skivbolag eller tredje part. Artisten ska samtidigt få hälften av intäkterna som genereras.

Tjänsten betatestas fortfarande och är än så länge endast tillgänglig för några hundra inbjudna användare. Men Spotifys plan är att tjänsten ska växa med tiden. 

Som ett led i det går nu Spotify in som delägare i den digitala distributionstjänsten Distrokid. Bolaget har sedan starten 2013 hjälpt flera hundratusen mindre artister att nå ut på olika streamingplattformar, enligt egen utsago.

Läs mer: Spotify låter indie-artister ladda upp sin egen musik 

Tanken är nu att Distrokid ska hjälpa artisterna att sprida den musik som först laddas upp på Spotify till andra plattformar.

Direkta konkurrenter som Apple Music, Deezer, Pandora, Amazon Music, Tidal och Youtube Music kan till exempel vara aktuella. Distrokid levererar redan i dag innehåll till dessa aktörer från indie-artister.

Distrokid är ett San Francisco-baserat bolag som grundades av musikentreprenören Philip Kaplan. Spotifys delägarskap beskrivs som ett "passivt minoritetsägande" och någon summa för investeringen har inte offentliggjorts. 

Årligen omsätter Distrokid runt 4,6 miljoner dollar, motsvarande drygt 40 miljoner kronor, enligt databasen Crunchbase. 

Bolaget fick den 10 oktober i år in riskkapitalbolaget Silversmith Capital Partners i ägarkretsen. Storleken på kapitalrundan var hemlig även då, även om investeringen beskrevs som "betydande".

Den tekniska integrationen av Distrokids tjänst på Spotifys artistsida, "Spotify For Artists", ska påbörjas inom kort.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer