Hoppa till innehållet

Spotify kodade med barn: Vi har lärt oss massor

400 femteklassare samlades under tisdagen i Stadshuset i Stockholm för att lära sig mer om programmering. Flera techbolag var på plats, däribland Spotify som ser samverkan mellan ideell sektor, näringslivet och skolan som ett bra sätt att få in programmering i klassrummen.

400 barn samlades i Stadshuset i Stockholm under tisdagen för att lära sig mer om programmering. Foto: Sophie Johansson/Claremont
400 barn samlades i Stadshuset i Stockholm under tisdagen för att lära sig mer om programmering. Foto: Sophie Johansson/Claremont

I början av mars aviserade regeringen att programmering ska införas som ett inslag i undervisningen redan från första klass.

Läs mer: Regeringen inför programmering från första klass

Flera svenska techbolag har engagerat sig i frågan om programmering för barn. I det såkallade startupmanifestet – som har skrivits under av flera svenska startupprofiler – är ett av förslagen att programmering ska prioriteras redan från förskolan och uppåt.

Under tisdagen samlades programmerare från Spotify, Microsoft, Informator, Sigma och Ericsson i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm för att utforska programmering tillsammans med 400 barn, under eventet Stadshushacket.

I närliggande Gyllene salen i Stockholms Stadshus samlades omkring 100 lärare för att testa på olika program för att få in programmering i klassrummen.

Enligt Spotifys globala HR-chef Katarina Berg som var på plats har även musiktjänsten "lärt sig massor" under dagen.

"Vi lär oss otroligt mycket av hur barn och ungdomar upptäcker nya sätt att lösa problem och skapa spel med hjälp av programmering. Vi ser även betydelsen av den samverkan mellan ideell sektor, näringslivet och skolan som möjliggör att introducera programmering i skolgången, på riktigt. Femteklassarna som är här är otroligt peppade och ambitiösa kodhjältar", säger Katarina Berg till Di Digital.

Enligt henne är det viktigt för Sverige att tidigt introducera programmering för barn och ungdomar. Det hjälper även ungdomarna när de så småningom ska ut på arbetsmarknaden.

Foto:
Foto: Sophie Johansson/Claremont

"Vi ser programmering som en förutsättning i arbetet att säkerställa att Sverige ska kunna förbli ett innovationsland och för att ta vara på de unga talanger som vi har i landet."

Hon säger att Spotify jobbar aktivt med olika initiativ för att introducera programmering till fler, bland annat genom "kodstugor" på kontoren i Göteborg och Stockholm.

"Vi kommer också att fortsätta att lägga ett stort fokus på att introducera unga tjejer för programmering, lyfta fler kvinnliga förebilder och på sikt få fler intresserade av en potentiell framtida karriär inom teknik."

Stadshushacket arrangerades av den ideella föreningen Kodcentrum tillsammans med Stockholm stads programmeringskommission.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera