Annons

Spotify kodade med barn: Vi har lärt oss massor

400 barn samlades i Stadshuset i Stockholm under tisdagen för att lära sig mer om programmering. Foto: Sophie Johansson/Claremont
400 barn samlades i Stadshuset i Stockholm under tisdagen för att lära sig mer om programmering. Foto: Sophie Johansson/Claremont
400 femteklassare samlades under tisdagen i Stadshuset i Stockholm för att lära sig mer om programmering. Flera techbolag var på plats, däribland Spotify som ser samverkan mellan ideell sektor, näringslivet och skolan som ett bra sätt att få in programmering i klassrummen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I början av mars aviserade regeringen att programmering ska införas som ett inslag i undervisningen redan från första klass.

Läs mer: Regeringen inför programmering från första klass

Flera svenska techbolag har engagerat sig i frågan om programmering för barn. I det såkallade startupmanifestet – som har skrivits under av flera svenska startupprofiler – är ett av förslagen att programmering ska prioriteras redan från förskolan och uppåt.

Under tisdagen samlades programmerare från Spotify, Microsoft, Informator, Sigma och Ericsson i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm för att utforska programmering tillsammans med 400 barn, under eventet Stadshushacket.

I närliggande Gyllene salen i Stockholms Stadshus samlades omkring 100 lärare för att testa på olika program för att få in programmering i klassrummen.

Enligt Spotifys globala HR-chef Katarina Berg som var på plats har även musiktjänsten "lärt sig massor" under dagen.

"Vi lär oss otroligt mycket av hur barn och ungdomar upptäcker nya sätt att lösa problem och skapa spel med hjälp av programmering. Vi ser även betydelsen av den samverkan mellan ideell sektor, näringslivet och skolan som möjliggör att introducera programmering i skolgången, på riktigt. Femteklassarna som är här är otroligt peppade och ambitiösa kodhjältar", säger Katarina Berg till Di Digital.

Enligt henne är det viktigt för Sverige att tidigt introducera programmering för barn och ungdomar. Det hjälper även ungdomarna när de så småningom ska ut på arbetsmarknaden.

Foto:
Foto: Sophie Johansson/Claremont

"Vi ser programmering som en förutsättning i arbetet att säkerställa att Sverige ska kunna förbli ett innovationsland och för att ta vara på de unga talanger som vi har i landet."

Hon säger att Spotify jobbar aktivt med olika initiativ för att introducera programmering till fler, bland annat genom "kodstugor" på kontoren i Göteborg och Stockholm.

"Vi kommer också att fortsätta att lägga ett stort fokus på att introducera unga tjejer för programmering, lyfta fler kvinnliga förebilder och på sikt få fler intresserade av en potentiell framtida karriär inom teknik."

Stadshushacket arrangerades av den ideella föreningen Kodcentrum tillsammans med Stockholm stads programmeringskommission.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer