Hoppa till innehållet

Spotify-konkurrent köper in sig i svenska Soundcloud

Den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud har gått igenom ett stålbad efter konkurshotet för tre år sedan. Nu säkrar bolaget nytt kapital från börsnoterade Sirius XM – som äger Spotify-konkurrenten Pandora i USA.

Soundclouds ena grundare Eric Wahlforss, bolagets app, och den andra grundaren tillika tidigare vd:n Alexander Ljung.
Soundclouds ena grundare Eric Wahlforss, bolagets app, och den andra grundaren tillika tidigare vd:n Alexander Ljung.Foto: Foto: Simon Dawson, Andrew Harrer och Richard Vogel.

Musiktjänsten Soundcloud grundades 2007 i Stockholm av Alexander Ljung och Eric Wahlforss, som båda var studenter från KTH, men flyttade kort efter starten sitt huvudkontor till Berlin. 

Bolaget hade länge svårt att kapitalisera på sin stora kundbas och kostnaderna skenade. För några år sedan var Soundcloud till och med på randen till konkurs. 

2017 fick dock bolaget in 1,4 miljarder kronor i extern finansiering från Raine Group i USA och Temasek i Singapore, som tillsammans är majoritetsägare i bolaget. Men samtidigt slaktades Soundclouds värdering.

Nyligen kunde Di Digital rapportera att Soundcloud halverade sina förluster på sista raden under 2018 till 400 miljoner kronor. Omsättningen steg samma år med 19 procent till 1,4 miljarder kronor.

Läs mer: Ljusning för svenskarnas musiktjänst – halverar brakförlusten 

Det finansiella läget har således ljusnat för Soundcloud. Nu väljer det amerikanska radioföretaget Sirius XM att investera motsvarande 725 miljoner kronor i bolaget, mot en okänd minoritetspost till en hemlig värdering.

”Vi beundrar Soundclouds lojala och växande publik, erbjudandet till kreatörer, och deras rykte och popularitet inom musikkretsar. Vi tror att det här är ännu en bra möjlighet att fortsätta skapa värde för våra aktieägare”, säger Jim Meyer, vd för Sirius XM, till sajten Music Business Worldwide.

Hösten 2018 förvärvade Sirius XM den amerikanska musiktjänsten Pandora, som är en av Spotifys största konkurrenter i USA. Affären skedde genom ett utköp från börsen och kostade uppemot 31 miljarder kronor.

Medan Spotify storsatsat på poddar det senaste året har Sirius XM ägnat över ett decennium åt att bygga upp innehåll inom både musik och så kallad ”talk radio”. Bolaget står bland annat bakom program med populära profiler som Howard Stern, och distributionen sker i dag både via satellit och över nätet.

Läs mer: Spotify-konkurrenten Pandora köps upp i mångmiljardaffär 

Just Pandora och Soundcloud har sedan flera år tillbaka ett samarbete kring annonsförsäljning. Nu förs bolagen närmare varandra och de hävdar att de tillsammans når över 100 miljoner unika användare i USA.

Soundcloud uppger att pengarna ska användas för produktutveckling och att stärka företagets tjänster.

”Vi har byggt upp en bra relation med Sirius XM genom vårt väldigt framgångsrika annonssamarbete med Pandora, och deras investering ger oss mer finansiell flexibilitet för att snabba på vår vision och dra fördelar av möjligheter som kan uppstå”, säger Kerry Trainor, vd på Soundcloud, till Music Business Worldwide.

Soundcloud har blivit en särskilt populär plattform för nya artister och musikskapare inom smalare genrer och fungerar som ett sorts Youtube fast för ljud. Bolaget tjänar pengar på olika sätt, dels genom prenumerationsintäkter från både artister och lyssnare och dels från annonser.

Medgrundaren Eric Wahlforss är i dag inte operativ i bolaget, utan fungerar som rådgivare till Soundcloud. Alexander Ljung är i dag styrelseordförande, efter att 2017 ha lämnat över vd-rollen till Kerry Trainor. Enligt Di Digitals uppskattning äger duon i dag mycket små andelar av Soundcloud.

Läs mer: Soundcloud flyttar till skatteparadis 

Pandora grundades i sin tur år 2000 och fungerar som ett slags personaliserad radiotjänst. Användaren skriver in en eller flera favoritartister och Pandora spelar sedan upp musik av liknande artister i samma genrer. 

Modellen har inneburit att bolaget inte behövt ha samma sorts avtal med skivbolagen som de renodlade streamingtjänsterna. Pandora är dessutom enbart tillgängligt i USA.

Under 2017 tecknade dock bolaget regelrätta distributionsavtal med de stora skivbolagen och lanserade en premiumprodukt utan avbrott för reklam – för att direkt kunna konkurrera med Spotify och Apple Music. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera