Annons

Spotify-konkurrenten kan skjuta upp börsnotering

Tencents president Martin Lau och Spotifys vd och grundare Daniel Ek.
Tencents president Martin Lau och Spotifys vd och grundare Daniel Ek.
Tencent Musics planerade börsnotering kan skjutas fram till nästa år på grund av den rådande marknadsturbulensen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Planen var initialt att den kinesiska streamingtjänsten skulle göra börsdebut i oktober, men bolaget valde att skjuta fram listningen till november i hopp om att marknaderna skulle lugna sig något. 

Det blev så vid månadsskiftet, men nu har marknaderna återigen surnat till och Tencent har diskuterat med rådgivare att skjuta fram noteringen till 2019, enligt källor till Reuters.

”Självklart vill de få noteringen genomförd i år men de vill samtidigt inte rusa mot en listning. Det viktiga för dem är att få den rätta värderingen snarare än att man snabbt noteras”, säger en källa.

Tencent har över 800 miljoner månatliga användare och kontrollerar sammantaget 75 procent av den växande streamingmarknaden för musik i Kina.

Bolaget sägs vilja ta in två miljarder dollar, motsvarande 18 miljarder kronor, i nytt kapital vid en notering. Vissa investerare bedömer att företaget kan få en värdering på drygt 25 miljarder dollar, eller 210 miljarder kronor, i samband med introduktionen.

Konkurrenterna Spotify och Tencent har för övrigt ett komplicerat förhållande till varandra. Den svenska musikjätten har en betydande ägarpost på cirka 9 procent i Tencent Music efter ett aktieutbyte förra året. Tencent var i sin tur Spotifys tredje största ägare inför bolagets börsnotering i april.

Under tredje kvartalet visade Spotify för första gången svarta siffror på sista raden, med en nettovinst på 440 miljoner kronor. Det berodde på en finansiell engångseffekt i form av positiva skatteffekter, kopplat till delägarskapet i just Tencent Music.

Tencent Music har avböjt att kommentera Reuters uppgifter.

(Finwire/Di Digital)

Läs mer: Spotifys kinesiska utmanare redovisar miljardvinst 

Läs mer: Daniel Ek minskar förlusten kraftigt – kan nå lönsamhet i år 

Läs mer: ”Spotify är ingen vinstmaskin, och börsen vet om det” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer