Hoppa till innehållet

Spotify lanserar i Indien – trots bråket med Warner

Trots bråket med Warner Music har Spotify smyglanserat i miljardnationen Indien under tisdagen. Det skriver tidningen The Verge.

Spotifys vd Daniel Ek.
Spotifys vd Daniel Ek.

Lanseringen sker trots att Warner Music Group stämt den svenska streamingjätten i veckan. Warner uppges undanhålla artister från sitt förlag, som exempelvis Cardi B, från Spotify

Men flera användare i Indien uppger för The Verge att de kunnat ladda ner och registrera sig på Spotifys app i Android-telefoner under tisdagen. Spotify har ännu inte bekräftat sin lansering officiellt. 

Spotify tillkännagav sina planer på en lansering i miljardnationen redan i mars i fjol. Men planerna har försenats i flera vändor.

I mitten av januari stod det klart att Spotify tecknat ett avtal med T-Series, som är ett av Indiens största film och musikbolag. Partnerskapet försäkrar ett stort utbud av kommersiell Hindi- och Bollywood-musik. Bolagets ambition var då, enligt uppgift, att lansera i miljardnationen den 31 januari. Men lanseringen sköts upp i sista stund. 

I måndags stod det klart att Warner Music Group dragit den svenska streamingjätten inför domstol. Parterna hade då inte skrivit på ett avtal om distribution i Indien. Warner hävdade därför att Spotify försökt runda skivbolaget genom att använda en tvångslicensiering avsedd för radiostationer. Denna ger kanaler en lagstadgad rätt att spela låtar från Warner i Indien, med eller utan deras tillåtelse.

Men Spotify slog tillbaka. En talesperson för bolaget menade att det snarare var Warner som hade backat från en tidigare överenskommelse.

Läs mer: Efter skivjättens stämning i Indien – Spotify slår tillbaka 

Domstolen Bombay’s high court har nu sagt att Spotify får lansera i Indien i alla fall, enligt tidningen The Times of India. Det ser nu ut som att Spotify gjort just så, enligt The Verge. 

Om Spotify vill streama Warners musik måste de föra bok och betala royalties i efterhand. Men i nuläget ser det ut som att Spotify har valt att dra igång utan Warners musik. Rimligtvis bör Spotify då erbjuda musik från världens två största skivbolag, Universal och Sony, samt Indiens T-Series och en rad mindre aktörer. 

Warner är det tredje största skivbolaget i världen. Skivbolaget är även känt som Spotifys tuffaste motpart vid förhandlingsbordet.

Enligt tidningen Music Business Worldwide ska indiska användare kunna testa den reklamfria prenumerationen Spotify Premium gratis i 30 dagar. Därefter kostar den reklamfria versionen av tjänsten cirka 10 dollar för ett halvår, vilket är vad tjänsten kostar per månad i USA.

Läs mer: Spotify köper poddar för miljarder 

Tidigare denna månad har Spotify sagt att man ska värva mellan 21 och 31 miljoner nya betalande kunder under 2019. Idag har Spotify 207 miljoner användare i världen, varav 96 miljoner betalar för tjänsten. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera