Annons

Spotify-miljardären köpte hus för 65 miljoner – nu vill han riva det

Daniel Ek köpte ett hus i Djursholm i mitten av 2018. Nu vill han riva det.
Daniel Ek köpte ett hus i Djursholm i mitten av 2018. Nu vill han riva det. Foto: Bloomberg/Rivningsansökan
För 65 miljoner kronor fick Daniel Ek en av fjolårets dyraste villor. Än har ingen flyttat in i huset i Djursholm som har stått inför flera renoveringar. Nu vill Spotifys vd riva det.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Två månader efter Spotifys börsnotering förra året köpte vd:n Daniel Ek en villa utanför Stockholm för 65 miljoner kronor.

Huset, med en boyta på 430 kvadratmeter, ligger i en del av Djursholm som betraktas vara ”av riksintresse för kulturmiljövården”.

Fastigheten stod inför flera renoveringar. Fasaden skulle målas och och takpannorna bytas ut, enligt handlingar som Di Digital har tagit del av.

Daniel Eks hus i Djursholm täcktes sommaren 2018 av byggnadsställningar.
Daniel Eks hus i Djursholm täcktes sommaren 2018 av byggnadsställningar. Foto: Rivningsansökan

Men i slutet av sommaren 2018 tog arbetet slut. Byggnadsställningarna stod kvar i flera veckor, till vissa grannars irritation. Ännu har ingen flyttat in i huset, enligt boende i området.

Nu kan Di Digital avslöja att Daniel Ek har ansökt om att få riva huset, som uppfördes 1893 och sedan dess har byggts om flera gånger.

”Vid den renovering som påbörjades 2017 konstaterades att huset var så pass ändrat att det var svårt att hantera byggnadstekniskt”, står det i den rapport som inkom till kommunen i slutet av mars i år.

Läs mer: Spotify backade från svenskt miljardköp 

Enligt rapporten rymmer huset till exempel vattenskador, kapade bjälkar och en bärande plankvägg som är avsågad.

Men det är långt ifrån säkert att rivningen kommer att beviljas. Stora delar av bebyggelsen i Djursholm är skyddad av kulturmiljöbestämmelser.

”Ärendet är under beredning. Det kommer att tas upp för beslut i byggnadsnämnden den 12 juni”, säger Anna Modin, bygglovhandläggare vid Danderyds kommun.

Fotografi av byggnaden från 1970-talet.
Fotografi av byggnaden från 1970-talet. Foto: Rivningsansökan

Daniel Eks villa påminner enligt en sakkunnig om de ”townhouses” som uppfördes i Lärkstaden i centrala Stockholm vid samma tid. Liknande villor är enligt rapporten vanliga i Tyskland men huset har också engelska förebilder.

Högst upp ligger ett tornrum med ”milsvid” utsikt, enligt mäklarens beskrivning inför den senaste försäljningen.

Flera av de närliggande husen anses vara ”omistliga” och omfattas därmed av rivningsförbud. Men Daniel Eks hus är endast klassat som ”intressant”, den lägsta graden av de tre.

Specialpodd: Pengar, floppar och miljardärer i nya Spotify-boken 

Grannarna i Djursholm har sedan förra sommaren frågat sig vad som pågår på Daniel Eks tomt.

”Det går många rykten”, säger en person som bor i närheten.

Nyligen har Daniel Ek också utökat sin närvaro i trakten. I januari i år köpte Spotifys vd en angränsande tomt på 2.300 kvadratmeter.

För prislappen på 19,9 miljoner kronor fick Daniel Ek också en 212 kvadratmeter stor villa, byggd 1959. Det huset omfattas enligt Di Digitals uppgifter inte av några kulturmiljöbestämmelser.

Daniel Ek är inte den enda techkändisen som köper upp flera närliggande tomter i ett område. Även Facebooks vd Mark Zuckerberg har tagit över flera närliggande hus intill sitt hem i Silicon Valley.

Daniel Ek utökade nyligen sitt ägande i Spotify genom ett warrantprogram. Han är nu återigen bolagets näst största ägare, med drygt 11 procent av aktierna.

Under sommaren och hösten 2018 sålde han och hans medgrundare Martin Lorentzon aktier i Spotify för drygt 1 miljard kronor.

Spotify hade på fredagen ett börsvärde på 211 miljarder kronor, enligt den senaste stängningskursen.

Di Digital har sökt Daniel Ek.

Vet du mer om vad som pågår i området? Lämna ett krypterat tips eller mejla Di Digitals reporter: sven.carlsson@di.se

Läs mer: Zuckerberg köper sommarhus för en halv miljard 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer