Annons

Spotify-miljardärens villa tom i över ett år – se bilderna inifrån

Daniel Eks rivningsstrid drar ut på tiden. Den rekorddyra villan i Djursholm har stått tom i över ett år – och Länsstyrelsens besked kan dröja. Di Digital kan nu publicera bilder inifrån Spotify-grundarens renoveringsprojekt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Historien om Spotify-miljardärens husköp påminner allt mer om 90-talsfilmen Drömkåken, med Björn Skifs och Suzanne Reuter i huvudrollerna. Men den rymmer förmodligen färre skratt.

Som Di Digital redan rapporterat betalade Daniel Ek hela 65 miljoner kronor för sin drömkåk i Djursholm sommaren 2018. Han gjorde därmed en av årets dyraste bostadsaffärer i Sverige. Prislappen var nästan dubbelt så hög som när huset senast bytte ägare, två år tidigare. Villaköpet skedde bara några månader efter Spotifys börsnotering på Wall Street, en händelse som tydliggjorde hans status som mångmiljardär. 

Villan, med en boyta på 430 kvadratmeter, ligger i ett av Stockholms dyraste kvarter, en del av Djursholm som betraktas vara ”av riksintresse för kulturmiljövården”.

Paret Eks ambition var från början att renovera den anrika villan från 1890-talet. Fasaden skulle målas och och takpannorna bytas ut, enligt handlingar som Di Digital har tagit del av. Men mot slutet av sommaren 2018 tog arbetet slut. Byggnadsställningarna stod kvar i flera veckor, och grannarna började klaga.

Daniel Eks hus i Djursholm täcktes sommaren 2018 av byggnadsställningar.
Daniel Eks hus i Djursholm täcktes sommaren 2018 av byggnadsställningar. Foto: Rivningsansökan

I mars i år gav Daniel Ek upp och ansökte om att få riva huset. 

I en rapport som han låtit lämna till kommunen går det att läsa om vattenskador, kapade bjälkar och en bärande plankvägg som är avsågad. Villans kulturhistoriska värde ifrågasätts. Den uppfördes i amerikansk stil, men renoverades i Jugendstil 1905 och har byggts om flera gånger sedan dess. 

Trots den utförliga rapporten fick Daniel Eks rivningsansökan avslag i kommunens byggnadsnämnd. Politikerna i byggnadsnämnden gick emot de sakkunniga tjänstemännens utlåtande och valde att skydda huset från rivning.

I juli överklagade Daniel Ek kommunens beslut. Denna överklagan har nu kompletterats med flera handlingar som skickats till länsstyrelsen. 

Di Digital har läst handlingarna som även innehåller bilder från Nyréns Arkitektkontor av villans källare, samtliga våningsplan och tornrum. De vittnar om en renovering, som avbrutits mitt i. Träskivor och plast täcker de flesta fönster, väggar och tak.

”Byggnaden har till följd av de omfattande problemen stått tom i över ett år och en inflytt i villan kan inte påräknas i närtid”, står det i den komplettering till överklagande som lämnats in av advokatfirman Cederquist i slutet av september.

Pärlspontväggarna i bottenvåningen är troligen från 1905 års ombyggnad, liksom eldstadens placering.
Pärlspontväggarna i bottenvåningen är troligen från 1905 års ombyggnad, liksom eldstadens placering. Foto: Nyréns Arkitektkontor

Advokatfirman konstaterar att huset renoverats så pass mycket att bara ”skalet är kvar”. De menar att det förmodligen skulle bli betydligt dyrare att renovera villan som en kulturbyggnad, än det skulle vara att uppföra en ny byggnad av ”motsvarande slag”.

De menar vidare att Daniel Eks intresse av att få riva villan väger tyngre än allmänhetens intresse av att få se den bevarad. De påpekar även att förseningarna redan stått Daniel Ek dyrt. 

”Till följd av stilleståndet orsakas Daniel Ek betydande merkostnader i förhållande till anlitade entreprenörer och övriga konsulter”, står det.

Tredje våningen tillkom 1905. Här finns ett valv med jugendkaraktär bevarat.
Tredje våningen tillkom 1905. Här finns ett valv med jugendkaraktär bevarat. Foto: Nyréns Arkitektkontor

Di Digital har talat med en representant från länsstyrelsen som påpekar att det rör sig om ett ”komplicerat ärende”. Ett besked om Daniel Eks överklagan bör inkomma innan slutet av december, heter det. Men i värsta fall kan det dröja tills nästa år.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer