Annons

Spotify nobbade Trump – skippade Löfvens USA-besök

Spotify-grundaren Martin Lorentzon ”hann inte” delta vid besöket i Vita huset.
Spotify-grundaren Martin Lorentzon ”hann inte” delta vid besöket i Vita huset.
Spotify erbjöds att delta under statsministerns besök i USA. Men varken grundaren Martin Lorentzon eller någon annan på bolaget nappade på inbjudan, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Cheferna för Ericsson, Volvo, Astra Zeneca och Saab. Investors ordförande Jacob Wallenberg och Business Swedens vd Ylva Berg.

Många var näringslivstopparna som skulle främja Sveriges handelsrelation med USA under Stefan Löfvens statsbesök i Vita huset.

Men det fanns flera bolag som avstod från att besöka Donald Trump – däribland börsaktuella Spotify, kan Di Digital avslöja.

I januari erbjöds Spotify-grundaren Martin Lorentzon en plats i den svenska delegationen. Detta för att ”främja de ekonomiska relationerna” med USA, enligt ett mejl från Utrikesdepartementet som Di Digital har tagit del av.

”Jag kan tyvärr inte d唂 svarade Martin Lorentzon på departementets inbjudan strax därefter.

När UD frågade om någon på lägre nivå inom Spotify ville medverka skrev Spotify-toppen att bolaget ”inte hinner den här gången”.

Läs mer: Så köper du aktier i Spotify

USA-besöket skedde veckan efter att Spotify formellt ansökt om en börsnotering i New York. Handeln väntas börja första veckan i april och Spotify kan bli värt så mycket som 190 miljarder kronor på börsen.

Spotifys grundarpar har tidigare protesterat mot svensk bostadspolitik, beskattning av personaloptioner och bristen på programmerare. Bolaget har gjort stor offentlig sak av USA:s tidigare president Barack Obamas spellistor på Spotify.

Spotify betalar även lobbyfirmor i Washington och Bryssel för att driva bolagets politiska agenda, som innefattar allt från skatter på digitala bolag till Apples dominanta ställning på marknaden.

Läs mer: Spotify väntas noteras första veckan i april

Det svenska bolaget har sällan uttryckt sig om Donald Trump eller hans politik. Ett undantag är dock när USA:s president öppnade för att slopa principen om nätneutralitet 2017.

”Vi anser att ett öppet internet, styrt av neutrala lagar, måste bevaras”, skrev Spotify i juli 2017 i ett uttalande till DN.

I mitten på januari fick även betaljätten Klarna en inbjudan att delta i den svenska delegationen, visar mejl som Di Digital har tagit del av. I mitten på februari hade Klarna inte återkommit.

Di Digital har sökt Spotify för en kommentar.


Digitalpodden Special om Spotifys resa 2006–2018:

https://embed.acast.com/digitalpodden/specialavsnitt-spotifysresa-franragsvedtillwallstreet-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies