Hoppa till innehållet

Spotify nobbade Trump – skippade Löfvens USA-besök

Spotify erbjöds att delta under statsministerns besök i USA. Men varken grundaren Martin Lorentzon eller någon annan på bolaget nappade på inbjudan, kan Di Digital avslöja.

Spotify-grundaren Martin Lorentzon ”hann inte” delta vid besöket i Vita huset.
Spotify-grundaren Martin Lorentzon ”hann inte” delta vid besöket i Vita huset.

Cheferna för Ericsson, Volvo, Astra Zeneca och Saab. Investors ordförande Jacob Wallenberg och Business Swedens vd Ylva Berg.

Många var näringslivstopparna som skulle främja Sveriges handelsrelation med USA under Stefan Löfvens statsbesök i Vita huset.

Men det fanns flera bolag som avstod från att besöka Donald Trump – däribland börsaktuella Spotify, kan Di Digital avslöja.

I januari erbjöds Spotify-grundaren Martin Lorentzon en plats i den svenska delegationen. Detta för att ”främja de ekonomiska relationerna” med USA, enligt ett mejl från Utrikesdepartementet som Di Digital har tagit del av.

”Jag kan tyvärr inte d唂 svarade Martin Lorentzon på departementets inbjudan strax därefter.

När UD frågade om någon på lägre nivå inom Spotify ville medverka skrev Spotify-toppen att bolaget ”inte hinner den här gången”.

Läs mer: Så köper du aktier i Spotify

USA-besöket skedde veckan efter att Spotify formellt ansökt om en börsnotering i New York. Handeln väntas börja första veckan i april och Spotify kan bli värt så mycket som 190 miljarder kronor på börsen.

Spotifys grundarpar har tidigare protesterat mot svensk bostadspolitik, beskattning av personaloptioner och bristen på programmerare. Bolaget har gjort stor offentlig sak av USA:s tidigare president Barack Obamas spellistor på Spotify.

Spotify betalar även lobbyfirmor i Washington och Bryssel för att driva bolagets politiska agenda, som innefattar allt från skatter på digitala bolag till Apples dominanta ställning på marknaden.

Läs mer: Spotify väntas noteras första veckan i april

Det svenska bolaget har sällan uttryckt sig om Donald Trump eller hans politik. Ett undantag är dock när USA:s president öppnade för att slopa principen om nätneutralitet 2017.

”Vi anser att ett öppet internet, styrt av neutrala lagar, måste bevaras”, skrev Spotify i juli 2017 i ett uttalande till DN.

I mitten på januari fick även betaljätten Klarna en inbjudan att delta i den svenska delegationen, visar mejl som Di Digital har tagit del av. I mitten på februari hade Klarna inte återkommit.

Di Digital har sökt Spotify för en kommentar.


Digitalpodden Special om Spotifys resa 2006–2018:

https://embed.acast.com/digitalpodden/specialavsnitt-spotifysresa-franragsvedtillwallstreet-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera