Annons

Spotify och Apple brädas i Indien av lokala aktören Gaana

Spotifys vd Daniel Ek försökte ta sig in på den indiska marknaden i många år.
Spotifys vd Daniel Ek försökte ta sig in på den indiska marknaden i många år.
Inför sin lansering i Indien höll Spotify diskussioner om att köpa upp det lokala bolaget Gaana. Affären blev inte av – och nu visar det sig att Gaana brädar den internationella konkurrensen på jättemarknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Indien har stor potential när det gäller digitala tjänster, men den mest populära musikstreamingtjänsten i landet är vare sig Spotify eller från Apple. I stället är det den lokala aktören Gaana som hittills varit mest framgångsrik, skriver Wall Street Journal.

Gaana har genom en aggressiv prissättning överträffat konkurrenterna och har nu 152 miljoner månatliga användare. Det är mer än hälften av Spotifys globala användarbas, dubbelt upp mot Apple Music och betydligt mer än både Youtube Music och Amazon Music.

De internationella jättarna har visserligen omfattande bibliotek med globala hits, men vad de framför allt saknar är regionala låtar från Indien.

”Du måste förstå konsumtionsvanorna i varje region och till och med i varje stad”, säger Gaanas vd Prashan Agarwal till WSJ. 

Det är just den lokala kunskapen som är Gaanas fördel mot konkurrenterna, menar han.

I dagsläget är bara runt hälften av Indiens befolkning uppkopplade mot internet, vilket innebär en enorm potential för teknikjättarna att fånga upp nya användare framöver.

Spotify och Youtube Music lanserades i Indien i början av 2019, medan Apple Music och Amazon Prime Music varit tillgängligt i landet i flera år. Än så länge har jättarna dock haft svårt att matcha Gaanas popularitet.

Enligt tidigare uppgifter till Di Digital höll Spotify samtal med både Gaana och konkurrenten Savn om ett uppköp före lanseringen i början av 2019. Men planen att förvärva en lokal aktör rann till slut ut i sanden.

Den kinesiska techjätten Tencent är delägare i Gaana, precis som i Spotify.

(Finwire/Di Digital)

Läs mer: Spotify nära att lansera i Indien 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer