Annons
Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek ryktas förbereda en börsnotering senare i år.

Spotify rekryterar börsexperter, spär på rykten om notering

Byggbranschen behöver digitaliseras SPONSRAT AV IFS

Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam tackar nej till nya riskkapitalbolag – väljer bankfonder istället.

Acast tar in över 150 miljoner från bankfonder

Digitalpodden, denna vecka med Jonas Leijonhufvud (tv) och Sven Carlsson.

Kan någon tänkas köpa Spotify?

Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley leder arbetet med att ta fram en digital valuta som komplement till den fysiska.

Riksbanken presenterar detaljer kring e-kronan

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Spotify rekryterar börsexperter, spär på rykten om notering

Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek ryktas förbereda en börsnotering senare i år.
Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek ryktas förbereda en börsnotering senare i år.
Spotify rekryterar flera chefer med krav på erfarenhet av börsbolag och amerikanska börsregler. Det spär på spekulationerna om en stundande börsnotering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spekulationerna om att Spotify planerar en börsnotering har fått nytt bränsle de senaste veckorna. Orsaken är att den svenskgrundande musikstreamingtjänsten lagt ut flera jobbannonser med krav om erfarenhet av börsbolag och amerikanska börsregler.

Den senaste annonsen gick ut i förra veckan och gäller rollen som direktör för redovisningsavdelningen, eller ”Director accounting operations”. Denna direktör blir ansvarig för att förbereda punktliga finansiella rapporter, något som krävs av ett börsnoterat bolag.

Ett grundkrav är vidare att den sökande har minst tio års erfarenhet av att leda redovisningsverksamheter i "börsnoterade, internationella" bolag. Det talar för att Spotify är på väg att bli ett sådant.

Tjänsten är baserad på Spotifys kontor i Stockholm, eller på New York-kontoret, om man så vill.

I mitten av februari gick Spotify även ut och sökte en chef för det interna kontrollteamet, en så kallad ”Internal controls manager”.

Den som får jobbet ska leda en grupp vars primära uppgift är att ”utveckla och underhålla ramverket för SOX interna kontroll-ramverk”. Av annonsen framgår tydligt att den sökande ”måste ha färsk erfarenhet av Sarbanes-Oxley”.

Sarbanes-Oxley (SOX) är benämningen på en rad lagar och regler för börsnoterade bolag i USA. Syftet med SOX är att stärka den interna kontrollen över den finansiella rapporteringen och göra det svårare att lura aktieägarna.

Läs mer: Spotify och Supercell toppar appförsäljningen i USA

Sarbanes-Oxley omfattar dock inte bara bolag som är noterade i USA. Även bolag med obligationer emitterade på den amerikanska marknaden lyder under Sarbanes-Oxley. Många svenska börsbolag, som Ericsson, omfattas därmed av regelverket.

Rekryteringarna är därmed inte ett hundraprocentingt bevis för att Sportify planerar en börsnotering. Det svenskgrundade bolaget har tagit in åtskilliga miljarder kronor från sina finansiärer och drivs redan allt mer som ett börsbolag när det gäller rapporteringen mot dessa.

Men mycket tyder ändå på en börsnotering i New York eller Stockholm redan i år.

I slutet av januari rapporterade Svenska Dagbladet att man läst hemliga dokument om att Spotify vill ta in motsvarande 4,3 miljarder kronor i lånefinansiering. Erbjudandet tolkades genast som ytterligare ett tecken på att en börsnotering rycker närmare.

Enligt tidningen skulle affären i fråga bestå av ett så kallat konvertibellån med en ränta på 4 procent. Om Spotify skulle börsnoteras inom ett år skulle långivarna även kunna byta ut lånet mot aktier i Spotify – med en rabatt på 17,5 procent.

Det bör nämnas att spekulationerna om en stundande börsnotering av Spotify har pågått i flera år, bland annat till följd av olika rekryteringar. En sådan var anställningen av finanschefen Barry McCarthy i somras. McCarthy var tidigare finanschef på den amerikanska streamingsajten Netflix och var med under dess börsnotering 2002.

I somras tog Spotify även in sammanlagt 4,3 miljarder kronor i ny finansiering och fick då in Teliasonera som ny delägare. I den affären värderades den svenska musiktjänsten till 68 miljarder kronor.

Den svenskgrundande musikstreamingtjänsten Spotify har idag över 20 miljoner betalande användare och 75 miljoner aktiva användare.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post