Hoppa till innehållet

Spotify rekryterar börsexperter, spär på rykten om notering

Spotify rekryterar flera chefer med krav på erfarenhet av börsbolag och amerikanska börsregler. Det spär på spekulationerna om en stundande börsnotering.

Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek ryktas förbereda en börsnotering senare i år.
Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek ryktas förbereda en börsnotering senare i år.

Spekulationerna om att Spotify planerar en börsnotering har fått nytt bränsle de senaste veckorna. Orsaken är att den svenskgrundande musikstreamingtjänsten lagt ut flera jobbannonser med krav om erfarenhet av börsbolag och amerikanska börsregler.

Den senaste annonsen gick ut i förra veckan och gäller rollen som direktör för redovisningsavdelningen, eller ”Director accounting operations”. Denna direktör blir ansvarig för att förbereda punktliga finansiella rapporter, något som krävs av ett börsnoterat bolag.

Ett grundkrav är vidare att den sökande har minst tio års erfarenhet av att leda redovisningsverksamheter i "börsnoterade, internationella" bolag. Det talar för att Spotify är på väg att bli ett sådant.

Tjänsten är baserad på Spotifys kontor i Stockholm, eller på New York-kontoret, om man så vill.

I mitten av februari gick Spotify även ut och sökte en chef för det interna kontrollteamet, en så kallad ”Internal controls manager”.

Den som får jobbet ska leda en grupp vars primära uppgift är att ”utveckla och underhålla ramverket för SOX interna kontroll-ramverk”. Av annonsen framgår tydligt att den sökande ”måste ha färsk erfarenhet av Sarbanes-Oxley”.

Sarbanes-Oxley (SOX) är benämningen på en rad lagar och regler för börsnoterade bolag i USA. Syftet med SOX är att stärka den interna kontrollen över den finansiella rapporteringen och göra det svårare att lura aktieägarna.

Läs mer: Spotify och Supercell toppar appförsäljningen i USA

Sarbanes-Oxley omfattar dock inte bara bolag som är noterade i USA. Även bolag med obligationer emitterade på den amerikanska marknaden lyder under Sarbanes-Oxley. Många svenska börsbolag, som Ericsson, omfattas därmed av regelverket.

Rekryteringarna är därmed inte ett hundraprocentingt bevis för att Sportify planerar en börsnotering. Det svenskgrundade bolaget har tagit in åtskilliga miljarder kronor från sina finansiärer och drivs redan allt mer som ett börsbolag när det gäller rapporteringen mot dessa.

Men mycket tyder ändå på en börsnotering i New York eller Stockholm redan i år.

I slutet av januari rapporterade Svenska Dagbladet att man läst hemliga dokument om att Spotify vill ta in motsvarande 4,3 miljarder kronor i lånefinansiering. Erbjudandet tolkades genast som ytterligare ett tecken på att en börsnotering rycker närmare.

Enligt tidningen skulle affären i fråga bestå av ett så kallat konvertibellån med en ränta på 4 procent. Om Spotify skulle börsnoteras inom ett år skulle långivarna även kunna byta ut lånet mot aktier i Spotify – med en rabatt på 17,5 procent.

Det bör nämnas att spekulationerna om en stundande börsnotering av Spotify har pågått i flera år, bland annat till följd av olika rekryteringar. En sådan var anställningen av finanschefen Barry McCarthy i somras. McCarthy var tidigare finanschef på den amerikanska streamingsajten Netflix och var med under dess börsnotering 2002.

I somras tog Spotify även in sammanlagt 4,3 miljarder kronor i ny finansiering och fick då in Teliasonera som ny delägare. I den affären värderades den svenska musiktjänsten till 68 miljarder kronor.

Den svenskgrundande musikstreamingtjänsten Spotify har idag över 20 miljoner betalande användare och 75 miljoner aktiva användare.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera