Hoppa till innehållet

Spotify stiger på pangrapport – finanschefen avgår

Den svenska streamingtjänsten Spotify rapporterar högre intäkter än väntat och en sällsynt rörelsevinst på 54 miljoner euro. Samtidigt aviserar finanschefen Barry McCarthy att han lämnar bolaget efter årsskiftet. Aktien stiger i förhandeln.

Daniel Ek är Spotifys vd och grundare.
Daniel Ek är Spotifys vd och grundare.Foto: TT.

Under det tredje kvartalet omsatte Spotify 1,73 miljarder euro, vilket var något över analytikernas estimat. 

Rörelseresultatet blev 54 miljoner euro, vilket var betydligt bättre än analytikernas förväntningar om en förlust på 21 miljoner euro. Det är andra gången sedan noteringen som Spotify rapporterar en rörelsevinst på kvartalsbasis.

Vinsten efter finansiella poster skrivs till hela 270 miljoner euro. Posten ”finansiella intäkter”, som ökade från nära noll och bidrog till merparten av resultatet, hade främst att göra med med aktiens svaga utveckling.

Under perioden föll Spotifyaktien med drygt 21 procent, vilket ledde till lägre sociala avgifter för bolaget kopplat till deras personaloptioner.

Med andra ord har de anställda fått betala för Spotifys starka vinst på sista raden.

”Aktiekursens utveckling och de tillhörande sociala avgifterna var en betydande faktor bakom att förväntningarna överträffades, men vi skulle ha varit lönsamma även utan denna påverkan”, skriver Spotify i rapporten.

Det totala antalet månatligen aktiva användare steg med 30 procent på årsbasis till 248 miljoner för Spotify, vilket var en bra bit över bolagets egen prognos. Bolaget uppger att tillväxten har varit särskilt stark i Latinamerika, Sydostasien och Indien.

Antalet premiumkunder, som betalar för ett månadsabonnemang av streamingtjänsten, växte till 113 miljoner. Det var i linje med analytikernas prognoser, och ska enligt Spotify självt bero på att de rabatterade student- och familjeabonnemangen rönt framgångar.

Läs mer: Tv-drama tonar upp mellan Apple och Spotify

Spotify uppger samtidigt i rapporten att man drar in ungefär dubbelt så många nya prenumeranter per månad som Apple. Det är i linje med vad Spotify tidigare sagt om sin tuffaste konkurrent på marknaden. De skriver också att de växer snabbare i absoluta tal än Amazons musiktjänst.

Spotifys finanschef Barry McCarthy.
Spotifys finanschef Barry McCarthy.Foto: Ilya S. Savenok, @imageAuthorName

Den genomsnittliga intäkten per kund, ARPU, fortsätter dock att falla för Spotify. Den minskade med 1 procent till årsbasis till 4,67 euro – vilket delvis beror på att bolaget satsar hårt på rabatterade erbjudanden på mindre köpstarka tillväxtmarknader.

Bruttomarginalen landade på 25,5 procent, vilket var bättre än vad analytikerna hade väntat och högre än Spotifys egen prognos. Det beskriver i korta ordalag hur mycket av intäkterna som bolaget behåller efter kostnader för distribution och efter att ha betalat ut pengar till artister, skrivbolag och rättighetsinnehavare. Tv-streamingplattformen Netflix har i jämförelse en bruttomarginal på ungefär 40 procent.

Samtidigt aviserar finanschefen Barry McCarthy att han lämnar bolaget i januari, för att i stället bli styrelseledamot i bolaget. Den tidigare finanschefen på Netflix var ansvarig för att ta Spotify till börsen våren 2018, men ersätts nu av Paul Vogel som rekryteras internt.

Läs mer: Spotifys nya giv: låter skivbolagen sponsra musiken

En bidragande orsak till rörelsevinsten är att Spotify endast köpte ett bolag, Soundbetter, under kvartalet. Summan är hemlig, och Spotify redovisar inte dess storlek i rapporten, men de stora förvärven tycks ändå vara de som skett under första halvåret. Då investerade Spotify cirka 3,8 miljarder kronor (357 miljoner euro) i tre poddcastingbolag: Anchor, en teknisk plattform för poddskapare, samt produktionsbolagen Gimlet Media och Parcast.

Målet med poddköpen är att bli störst på ”audio”, enligt vad Daniel Ek tidigare sagt. Detta ska ske genom att behålla ledartröjan på musik, och utmana Apple om att styra marknaden för poddar. Under tredje kvartalet lyssnade ungefär 14 procent av de månatliga aktiva användarna på poddar genom Spotify, avslöjar man i rapporten.

Spotifys aktiekurs har backat med drygt 19 procent mellan direktnoteringen i april i fjol och stängningskursen i fredags. 

Hur kvartalsrapporten påverkar kursen får vi veta när New York-börsen öppnar 14:30 svensk tid. Men redan klockan 11:45 hade aktien stigit med omkring 6,5 procent i den amerikanska förhandeln.

Som Di Digital rapporterade i fredags är analytikernas syn på bolaget mer positiv än på länge. Av de 30 analytiker som ingår i Bloombergs sammanställning hade 60 procent en köp-rekommendation på aktien inför rapporten. Den potentiella uppsidan var då 33 procent sett till fredagens stängningskurs på 120,69 dollar.

Läs mer: Inför rapporten: Så mycket tror analytikerna att Spotify kan stiga

Spotify lyfter själva fram denna 33 procentiga uppsida i sin rapport och antyder att aktien är lågt värderad.

”Ibland speglar aktiekursen hur verksamheten går, ibland inte. Men i slutänden gör den alltid det”, skriver man.

Inför fjärde kvartalet räknar Spotify med att antalet totala abonnenter fortsätter uppåt till 255–270 miljoner, medan de betalande kunderna ökar till 120–125 miljoner.

Omsättningen under fjärde kvartalet beräknas öka till 1,74–1,94 miljarder euro, med en bruttomarginal på 23,7–25,7 procent. Rörelseresultatet för kvartalet antas bli en förlust på 31–131 miljoner euro.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera