Hoppa till innehållet

Spotify slipper miljardsmäll – gör upp med Wixen Music

Spotify och Wixen har gjort upp kring den miljardstämning som Wixen lämnade in 2017. Parterna etablerar nu ett ”ömsesidigt fördelaktigt förhållande”, heter det.

Daniel Ek och rocklegenden Neil Young, som Spotifys vd känner privat.
Daniel Ek och rocklegenden Neil Young, som Spotifys vd känner privat.

Börsjätten Spotify och musikförlaget Wixen Music Publishing har tillsammans gjort upp om stämning på 1,6 miljarder dollar som Wixen lämnade in till en federal domstol i Kalifornien 2017. Det rapporterar The Verge. Wixen anklagade då Spotify för att ha använt tusentals låtar av artister som Tom Petty, Neil Young och The Doors utan licens och utan att ge kompensation till musikförlaget. 

Spotify hade bland annat inte skickat fysiska brev till låtskrivarna för att få deras godkännande för en slags royalty som går under benämning “mekaniska licenser”. Som kompensation krävde Wixen 150000 dollar per låt, vilket totalt blev 1,6 miljarder dollar.

I stämningen påpekade Wixen att Spotify lagt ut arbetet hos en tredje part, Harry Fox Agency, som de säger varit “dåligt utrustad för att erhålla alla nödvändiga mekaniska licenserna”. Någon vecka efter börsnoteringen i april köpte Spotify Loudr, ett bolag som utvecklar produkter för att identifiera, spåra och betala ut royalty, och är specialiserat på just mekaniska licenser.

Parterna meddelar nu att man lagt stämningen åt sidan och utvecklat ett bredare affärssamarbete som ”rättvist och rimligt” löser de rättsliga problemen och ”etablerar ett ömsesidigt fördelaktigt förhållande för framtiden”. 

Uppgörelsen är en lättnad för Daniel Ek som även känner rocklegenden Neil Young privat, något han pratade om i Sommar i P1 2012. 

Liknande problem väntas bli ovanliga i framtiden då USA:s president Donald Trump i oktober skrev under lagen Music Modernization Act vid en särskild ceremoni med artisten Kid Rock närvarande. Lagen är det största som hänt inom området på flera decennier och innebär att musikförlagen inte längre kan stämma Spotify för gamla överträdelser. 

Spotify chefsjurist Horacio Gutierrez var snabb med att hylla den nya lagen, som Spotify uppges ha lobbat för via intresseorganisationen DiMA (Digital Media & Streaming Association).

Lagen innebär även att mekaniska licenser nu ska hanteras av ett råd som U.S. Copyright Office ska upprätta innan mitten av 2019. Denna byrå ska ansvara för hela administrationen med mekaniska licenser. Tjänster som Spotify, Apple Music och Amazon Music Unlimited ska inte längre behöva hantera den krångliga, pappersbaserade administration som tidigare lett till oavsiktliga lagöverträdelser.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera