Annons

Spotify slipper miljardsmäll – gör upp med Wixen Music

Daniel Ek och rocklegenden Neil Young, som Spotifys vd känner privat.
Daniel Ek och rocklegenden Neil Young, som Spotifys vd känner privat.
Spotify och Wixen har gjort upp kring den miljardstämning som Wixen lämnade in 2017. Parterna etablerar nu ett ”ömsesidigt fördelaktigt förhållande”, heter det.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Börsjätten Spotify och musikförlaget Wixen Music Publishing har tillsammans gjort upp om stämning på 1,6 miljarder dollar som Wixen lämnade in till en federal domstol i Kalifornien 2017. Det rapporterar The Verge. Wixen anklagade då Spotify för att ha använt tusentals låtar av artister som Tom Petty, Neil Young och The Doors utan licens och utan att ge kompensation till musikförlaget. 

Spotify hade bland annat inte skickat fysiska brev till låtskrivarna för att få deras godkännande för en slags royalty som går under benämning “mekaniska licenser”. Som kompensation krävde Wixen 150000 dollar per låt, vilket totalt blev 1,6 miljarder dollar.

I stämningen påpekade Wixen att Spotify lagt ut arbetet hos en tredje part, Harry Fox Agency, som de säger varit “dåligt utrustad för att erhålla alla nödvändiga mekaniska licenserna”. Någon vecka efter börsnoteringen i april köpte Spotify Loudr, ett bolag som utvecklar produkter för att identifiera, spåra och betala ut royalty, och är specialiserat på just mekaniska licenser.

Parterna meddelar nu att man lagt stämningen åt sidan och utvecklat ett bredare affärssamarbete som ”rättvist och rimligt” löser de rättsliga problemen och ”etablerar ett ömsesidigt fördelaktigt förhållande för framtiden”. 

Uppgörelsen är en lättnad för Daniel Ek som även känner rocklegenden Neil Young privat, något han pratade om i Sommar i P1 2012. 

Liknande problem väntas bli ovanliga i framtiden då USA:s president Donald Trump i oktober skrev under lagen Music Modernization Act vid en särskild ceremoni med artisten Kid Rock närvarande. Lagen är det största som hänt inom området på flera decennier och innebär att musikförlagen inte längre kan stämma Spotify för gamla överträdelser. 

Spotify chefsjurist Horacio Gutierrez var snabb med att hylla den nya lagen, som Spotify uppges ha lobbat för via intresseorganisationen DiMA (Digital Media & Streaming Association).

Lagen innebär även att mekaniska licenser nu ska hanteras av ett råd som U.S. Copyright Office ska upprätta innan mitten av 2019. Denna byrå ska ansvara för hela administrationen med mekaniska licenser. Tjänster som Spotify, Apple Music och Amazon Music Unlimited ska inte längre behöva hantera den krångliga, pappersbaserade administration som tidigare lett till oavsiktliga lagöverträdelser.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer