Annons

Spotify stäms på 9,6 miljarder kronor

Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek.
Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek. Foto: Henrik Montgomery/TT
Musikförläggaren Sosa Entertainment i USA stämmer den svenska streamingtjänsten Spotify på 9,6 miljarder kronor. Anklagelserna handlar om att Spotify hävdat att deras strömningar varit ”falska”, sedan raderat deras låtar från plattformen och inte betalat för musiken.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Musikförläggaren Sosa Entertainment stämmer den svenska streamingtjänsten Spotify på ”över 1 miljard dollar”, motsvarande minst 9,6 miljarder kronor. Det rapporterar Music Business Worldwide.

Sosa Entertainment, och deras dotterbolag Pro Music Rights som också ingår i stämningsansökan, är baserade i amerikanska Florida och ägs av Jake P. Noch.

Spotify anklagas för felaktigheter på flera punkter. Det handlar till exempel om att Sosa inte ska ha fått fullt betalt för sin musik, i form av royalties, för över 550 miljoner strömningar på plattformen.

I stämningen står det att Spotify ”utan förvarning” har börjat radera de berörda låtarna med start i maj 2017. Sosa Entertainment menar att det skulle bero på att Spotify sagt att deras låtar strömmats ”onaturligt” många gånger och att de hade ”manipulerats”. Det ledde fram till att Spotify inte betalade tillräckligt mycket ersättning för musiken.

Sosa menar däremot att alla 550 miljoner lyssningar är ”äkta”, och pekar på att en av deras låtar strax innan borttagningarna fanns med på Spotifys egna populära spellista ”New Music Friday”. 

Tidigare var Sosa en medlem av Merlin, ett organisation bestående av många olika indie-skivbolag. Men de ska ha kastats ut från organisationen på grund av Spotifys anklagelser, skriver de i stämningsansökan. Deras musik ska därefter ha börjat raderats från andra streamingplattformar som Deezer, Soundcloud och Google Play.

Vid sidan om de tre stora skivbolagen – Sony, Universal och Warner – är Merlin en av Spotifys viktigaste förhandlingspartners. Merlin var tidigare delägare i Spotify, men sålde sina aktier till ett värde om över 100 miljoner dollar i samband med börsnoteringen i april i fjol. Sosa Entertainment menar att de skulle ha rätt till ”10-tals miljoner dollar” av vinsten vid försäljningen.

Sosa Entertainment fortsätter sedan anklagelserna genom att hävda att Spotify fortsatt att strömma deras låtar ”hundratusentals gånger” utan avtal, vilket lett fram till att de inte fått någon kompensation alls.

Spotify har valt att inte kommentera stämningen, skriver Music Business Worldwide.

Genom historien har Spotify stämts vid flertal gånger av olika musikrättighetsinnehavare. Så sent som i januari 2018 nådde man en förlikning utanför rättssalen med förlaget Wixen, efter att de stämt Daniel Eks företag på 1,6 miljarder dollar.

Läs mer: Spotify slipper miljardsmäll – gör upp med Wixen Music 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer