Annons

Spotify stäms på miljardbelopp i USA

Spotify CEO and co-founder Daniel Ek.
Spotify CEO and co-founder Daniel Ek. Foto: Bloomberg
Wixen Music Publishing har lämnat in en stämningsansökan mot Spotify. Bolaget ifrågasätter Spotifys rättigheter till 10 784 låtar och stämmer den svenska musiktjänsten för upphovsrättsbrott.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Wixen äger rättigheterna till bland annat Tom Pettys, Neil Youngs och The Doors låtar.

"Samtidigt som Spotify har blivit ett företag värt miljarder dollar har låtskrivare och deras förlag, som Wixen, inte kunnat ta del av framgångarna på ett rättvist sätt, eftersom Spotify ofta använder deras musik utan tillstånd och utan kompensation", står det i stämningen, som lämnades in till en domstol i Kalifornien den 29 december.

Läs mer: Spotify stäms på 1,7 miljarder

I stämningen uppges att Spotify från början försökte samarbeta med skivbolagen, men Wixen anser att bolaget senare har gjort otillräckliga ansträngningar i strävan efter att bli störst på marknaden.

Musikförlaget vill ha en skadeståndssumma 150 000 dollar per låt, motsvarande omkring1,6 miljarder dollar eller drygt 13 miljarder svenska kronor.

Spotify har inte kommenterat anklagelserna till The Hollywood Reporter.

Kravet är större än beloppen Spotify stämts för på senare år. Under 2016 och 2017 nådde streamingtjänsten förlikningar ned rättighetsinnehavare som uppgick till över en halv miljard kronor.

Läs mer: Spotify köpte svenska appbolaget för en halv miljard

Under 2017 förvärvade Spotify två bolag, Sonalytic och Mediachain Labs, vars teknik kan användas för att spåra ursprungliga verk och vilka som innehar upphovsrätten till viss musik.

I ett svar som skickades in till domstolen samma dag som stämningsansökan ifrågasätter dock Spotify om Wixen har fått tillstånd av artisterna att vidta den här typen av åtgärder, skriver The Hollywood Reporter.

I maj nådde Spotify en överenskommelse efter två liknande stämningar. Enligt den uppgörelsen skulle Spotify starta en fond, med motsvarande 377 miljoner kronor, som ska användas för att kompensera låtskrivare vars verk man använt utan att betala mekaniska royalties.

(TT/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies