Annons

Spotify startar talangjakt för poddare

Jenny Hermansson är vd för Spotify i Norden.
Jenny Hermansson är vd för Spotify i Norden. Foto: Alexander Donka och Di.
Spotifys offensiv i poddvärlden rullar vidare. En ny talangjakt startas nu i Sverige för att hjälpa fram blivande poddstjärnor. ”Hela branschen behöver bli bättre på att lyfta röster som inte hörs eller syns i dag”, säger Jenny Hermanson, nordisk vd för Spotify.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify har genomfört Sound Up i en handfull länder de senaste åren. Det är ett fyra veckor långt program där 20 utvalda lärs upp i att göra en poddcast.

Tanken är att lyfta fram grupper som i dag saknas i poddvärlden: kvinnor och icke-binära som riskerar att bli, eller blir, utsatta för rasism på grund av hudfärg, kultur, språk, religion och eller etnicitet.

”Vi startade Sound Up i USA 2018 för att vi såg ett tydligt behov av att höja andra röster, bredda representationen. Vi vill möjliggöra att fler röster blir lyssnade till - det är viktigare än någonsin i dessa tider”, säger Jenny Hermanson, nordisk vd för Spotify. 

Sedan starten i USA har Spotify arrangerat Sound Up i Storbritannien, Australien och Tyskland och gör det i år förutom i Sverige även i Brasilien.

Bland de poddar som skapats i och med programmet är vetenskapspodden Dope Labs av Titi Shodiya och Zakiya Whatley. En annan är Non-Player Conversations som kretsar kring gaming av Shonte Murray-Daniels.

De som ansöker behöver bara ha en idé för vilken slags podd de vill göra. De 20 som väljs ut i första rundan coachas och drillas i höst via nätet i allt från teknik till storytelling. Hälften av dem går vidare till en andra omgång som genomförs i början av nästa år. 

I slutänden väljs två personer ut som får finansiellt stöd att faktiskt producera en podcast. Enligt Spotify äger samtliga deltagare rättigheterna till sina poddidéer.    

Ansökningstiden går ut i slutet av juli, hur många tror ni kommer att söka?

”Många! Jag hoppas att alla kvinnor och icke-binära som upplever att de blir, eller riskerar att bli, utsatta för rasism samt har en poddidé söker.” 

Vilka sitter i juryn?

”Det är en erfaren grupp med redaktörer, producenter och kulturella experter på Spotify.”

Hur mycket finansiellt stöd kommer de två som väljs ut att få?

”Ett bra stöd för att täcka hela produktionen och marknadsföring av podden.” 

Vilka poddar lyssnar du själv på?

”Raseriet och Grown Ups Read Things As They Were Kids är två av mina absoluta favoriter, sedan blir det mycket true crime och dokumentärer också. Podcasts har verkligen en unik förmåga att skapa starka känslomässiga band till sina lyssnare, många av de poddare jag lyssnar på varje vecka känns som nära vänner.”

Om du tvingades göra en egen podd, vad skulle det handla om eller i vilket ämne?

”Då skulle jag definitivt ta tillfället i akt att skapa en podd där jag får möjlighet att träffa och intervjua några av mina förebilder inom ledarskap. Ledare som förtjänar att uppmärksammas men kanske inte alltid hamnar i rampljuset.”

Läs mer: Efter skrotade tv-satsningen – nu gör Spotify nytt försök med serier i poddformat 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer