Annons

Spotify tar jättelån – fyller på med 8 miljarder

Spotify tar in 8 miljarder kronor i ny finansiering genom lån. Tillskottet gör att Spotify nu har en rejäl krigskassa i kampen om musikstreamingmarknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har en längre tid ryktats om att Spotify är på väg att ta in nytt kapital i form av ett lån. Nu kan tidningen Wall Street Journal avslöja att affären i stort sett är i hamn. Spotify tar in 1 miljard dollar, motsvarande nästan 8,3 miljarder kronor i ny finansiering. Finansieringen, som är i form av ett konvertibellån, kommer från riskkapitalbolaget TPG, hedgefonden Dragoneer Investment Group och kunder till investmentbanken Goldman Sachs. Enligt Wall Street Journal kommer affären att stängas i slutet av veckan.

Läs mer: Spotify når 30 miljoner prenumeranter

Senast Spotify tog in kapital var sommaren 2015 då bland annat Telia gick in som investerare. När Spotify nu åter tar in nytt kapital innebär det att Stockholmsbolaget har tagit in över 2 miljarder dollar, motsvarande 16,5 miljarder kronor i extern finansiering sedan starten. 

Spotify finansiering

Spotifys finansieringsrundor sedan starten 2008. Källa: Nordic Tech List.

Läs mer: Spotify på förvärvsrunda – köper två musikstartups

Enligt Wall Street Journal sker finansieringsrundan till förmånliga villkor för långivarna. Bland annat garanteras de att, vid en börsintroduktion nästa år, få köpa aktier i Spotify till 20 procents rabatt mot noteringskursen. Att Spotify kan vara på väg till börsen har varit en spekulation under långt tid. Enligt Wall Street Journal har Spotify meddelat investerarna att planen är att noteras de närmsta två åren. 

Läs mer: Spotify rekryterar börsexperter

Vad Spotify ska göra med sin enorma kassa är oklart. Tidigare har det spekulerats i uppköp av någon av de övriga streaming-konkurrenterna som Tidal eller Pandora. Samtidigt har konkurrensen blivit allt tuffare, och så sent som under tisdagen lanserade svenskgrundade Soundcloud en konkurrent till Spotify.

Läs mer: Spotify och miljarderna - här är alla rundor hittills

Mer om Spotifys nya miljarder i veckans Digitalpodden:


http://embed.acast.com/digitalpodden/spotifysnyamiljarder-kinneviksrobotsatsningochvirtualreality-explosion

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies