Annons

Spotify tecknar avtal med indiska T-Series

Spotifys vd Daniel Ek har försökt ta sig in på den indiska marknaden i många år.
Spotifys vd Daniel Ek har försökt ta sig in på den indiska marknaden i många år.
Spotify har tecknat ett avtal med T-Series, som är ett av de största film och musikbolagen i Indien. Enligt uppgifter hoppas musikströmningstjänsten lansera i miljardnationen de närmaste månaderna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det globala distributionsavtalet innebär att T-Series katalog med 160 000 låtar med indisk musik blir tillgängliga för Spotifys 200 miljoner användare. Det rapporterar Livemint. 

Spotify är verksamt i 78 länder, men Indien är fortfarande en vit fläck på deras karta. Enligt medieuppgifter kan Spotify lansera sin tjänst i Indien redan under det innevarande första kvartalet 2019, men det har inte bekräftats av bolaget.

I november 2018 rapporterade Di Digital att Daniel Ek förbereder sig för en snar lansering i Indien. Den väntades då ske inom ett halvår, enligt uppgifter till branschtidningen Variety som Di Digital hade tagit del av i förväg. 

Läs mer: Spotify nära att lansera i Indien 

Cirka 1,36 miljarder människor bor i Indien, och landet spås gå om Kina som världens folkrikaste land redan 2022.

Spotifys planer är delvis väntade. Den svenska streamingjätten aviserade redan i mars 2018, strax innan börsnoteringen, att man hade öppnat ett kontor i Mumbai och anställt 300 medarbetare. Kontoret uppges ligga i Bandra Kurla Complex i Mumbai affärsdistrikt. 

Den svenska streamingjätten har rekat förutsättningarna för att lansera i Indien i flera år. Man har även övervägt att förvärva en lokal konkurrent och ta sig in i landet på det viset, enligt flera källor för Di Digital. Två indiska aktörer som varit aktuella för uppköp är Saavn och Gaana Music. Dessa bolag har en stark ställning i Indien. I början av 2018 tog Gaana in en dryg miljard kronor (115 miljoner dollar) i riskkapital från bland andra den kinesiska techjätten Tencent, som även är delägare i Spotify. Saavn gick i mars 2018 samman med Jiomusic i en affär värd mer än 1 miljard dollar.

Spotify finns redan finns i en rad stora asiatiska länder som Japan, Indonesien, Malaysia, Thailand och Vietnam. Att lanseringen i Indien dröjt beror på en rad faktorer.

Finwire / Di Digital 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer