Annons

Spotify tecknar avtal med indiska T-Series

Spotifys vd Daniel Ek har försökt ta sig in på den indiska marknaden i många år.
Spotifys vd Daniel Ek har försökt ta sig in på den indiska marknaden i många år.
Spotify har tecknat ett avtal med T-Series, som är ett av de största film och musikbolagen i Indien. Enligt uppgifter hoppas musikströmningstjänsten lansera i miljardnationen de närmaste månaderna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det globala distributionsavtalet innebär att T-Series katalog med 160 000 låtar med indisk musik blir tillgängliga för Spotifys 200 miljoner användare. Det rapporterar Livemint. 

Spotify är verksamt i 78 länder, men Indien är fortfarande en vit fläck på deras karta. Enligt medieuppgifter kan Spotify lansera sin tjänst i Indien redan under det innevarande första kvartalet 2019, men det har inte bekräftats av bolaget.

I november 2018 rapporterade Di Digital att Daniel Ek förbereder sig för en snar lansering i Indien. Den väntades då ske inom ett halvår, enligt uppgifter till branschtidningen Variety som Di Digital hade tagit del av i förväg. 

Läs mer: Spotify nära att lansera i Indien 

Cirka 1,36 miljarder människor bor i Indien, och landet spås gå om Kina som världens folkrikaste land redan 2022.

Spotifys planer är delvis väntade. Den svenska streamingjätten aviserade redan i mars 2018, strax innan börsnoteringen, att man hade öppnat ett kontor i Mumbai och anställt 300 medarbetare. Kontoret uppges ligga i Bandra Kurla Complex i Mumbai affärsdistrikt. 

Den svenska streamingjätten har rekat förutsättningarna för att lansera i Indien i flera år. Man har även övervägt att förvärva en lokal konkurrent och ta sig in i landet på det viset, enligt flera källor för Di Digital. Två indiska aktörer som varit aktuella för uppköp är Saavn och Gaana Music. Dessa bolag har en stark ställning i Indien. I början av 2018 tog Gaana in en dryg miljard kronor (115 miljoner dollar) i riskkapital från bland andra den kinesiska techjätten Tencent, som även är delägare i Spotify. Saavn gick i mars 2018 samman med Jiomusic i en affär värd mer än 1 miljard dollar.

Spotify finns redan finns i en rad stora asiatiska länder som Japan, Indonesien, Malaysia, Thailand och Vietnam. Att lanseringen i Indien dröjt beror på en rad faktorer.

Finwire / Di Digital 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies