Annons

Spotify, Tinder och Epic Games går samman – för att besegra Apple

Daniel Ek kraftsamlar med 12 andra utvecklare för att ”göra appekonomin mer rättvis”. Måltavlan för den nya koalitionen är Apple och i viss mån Google.
Daniel Ek kraftsamlar med 12 andra utvecklare för att ”göra appekonomin mer rättvis”. Måltavlan för den nya koalitionen är Apple och i viss mån Google.
Spotify fortsätter sitt krig med Apple – och bygger en armé för att avancera. Tillsammans med 12 andra app-utvecklare organiserar de sig för ”rättvisa förhållanden” mellan Apple och Google och mindre aktörer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Coalition for App Fairness”, koalitionen för app-rättvisa, har totalt 13 medlemmar, bland annat Epic Games, Basecamp och Match som äger Tinder.

”De har gemensamt sagt att ’vi är inte ensamma i det här, och kanske ska vi driva det här gemensamt’”, säger Sarah Maxwell, en talesperson för den nya koalitionen enligt New York Times.

Gruppen beskrivs som en välgörenhetsorganisation utan vinstintresse. Alla ska dock ha betalat en avgift till koalitionen för att driva frågorna.

En hemsida som publicerats under torsdagseftermiddagen svensk tid, ”appfariness.org”, listar tio punkter som samarbetsbolagen vill se uppfyllda.

Läs mer: Konkurrensexperten: Så stor chans har Spotify och Epic Games att besegra Apple

Bland punkterna står att läsa att bolagen vill ”kunna kontakta sina kunder” genom apparna för att kommunicera reklambudskap, en fråga som är central för Spotify. 

”Slippa höga avgifter” är en annan punkt på agendan som känns igen från den svenska streamingjättens kritik. Apple tar en avgift på uppemot 30 procent för betalningar som görs i appbutiken

De stora techbolagen är under attack från flera håll. USA:s justitiedepartement förväntas inleda en konkurrensutredning mot Google redan nästa vecka med anledning av bolagets dominans på sökområdet.

EU har inlett sin egen undersökning av Apples hantering av andra utvecklare i sin App store samt betalmetoded Apple pay.

I börjar av sommaren sa Spotifys chefjurist Horacio Gutierrez till Di Digital att är stolta över att gå i täten för den här kampen mot Apple.

”Apple har utformat reglerna för att skada oss och andra rivaler”, sa han och påpekade några av ”orättvisorna”:

”Vi får till exempel inte kommunicera till kunderna att de kan uppgradera till premium billigare utanför Apples butik.”

Läs mer: Apples rabatt ett långfinger till Spotify – men därför kan vd:n vara lugn

Redan på måndag väntas Epic Games och Apple mötas i domstol i USA över den konflikt som uppstått kring spelet Fortnite. Spelet är borttaget från Apples App store efter att Epic avsiktligt brutit mot techjättens reglerna. Det hela är en kampanj från Epic Games för att få Apple makt testad i domstol.

Både Epic Games och Spotify delägs av kinesiska Tencent.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer