Annons

Spotify-tungviktare vill bygga bolag på egen hand

Spotify-veteranen Mengmeng Du startar ett eget bolag.
Spotify-veteranen Mengmeng Du startar ett eget bolag. Foto: Jesper Frisk.
Hon var ansvarig för lanseringen av Spotify på flera marknader och har även suttit som operativ chef på poddplattformen Acast. Nu har Mengmeng Du lämnat startupjättarna för att bygga sitt eget bolag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mengmeng Du har länge varit en av teknik-Sveriges tyngsta doldisar. På meritlistan har hon bland annat rollen som ansvarig för Spotifys lanseringar i flera länder.

Hon lämnade Spotify 2014, då hennes dåvarande roll skulle medföra en flytt till New York. Mengmeng Du valde att stanna i Sverige och rekryterades snabbt till ett annat startupbolag med fokus på internationell expansion – poddplattformen Acast.

”Jag letade efter något som skulle likna min resa på Spotify när bolaget var i ett tidigt skede. Men det är svårt att göra den resan igen, och frågan är om det egentligen var det som skulle kännas mest utmanande för egen del”, säger Mengmeng Du.

Den nya uppsatta rollen som operativ chef på Acast kunde inte ge Mengmeng Du samma känsla av eufori som hon hade känt på Spotify.

”Jag hade nog redan då börjat känna en längtan efter att starta ett eget bolag och var inte så lockad av att vara den enda icke-grundaren i en stor ledningsgrupp”, säger hon.

Mengmeng Du lämnade Acast efter cirka ett år och i stället för att börja om på ytterligare ett startupbolag med global expansion i sikte, valde hon att starta det egna bolaget GetGeek tillsammans med John Angelmo.

Bolaget fungerar som ett Uber för teknikkunniga privatpersoner som kan hyras in för att erbjuda tekniksupport till både privatpersoner och småföretag. Det kan röra sig om att få  uppkopplade prylar att prata med varandra, skrivaren att fungera eller lösa problem med e-mail.

Jag hade nog redan då börjat känna en längtan efter att starta ett eget bolag och var inte så lockad av att vara den enda icke-grundaren i en stor ledningsgrupp.

Mengmeng Du tycker att det är ett problem att många i dag tvingas förlita sig på teknikkunniga familjemedlemmar för att få it-support. GetGeek (NTL) öppnar möjligheten att få extern hjälp.

”Det är svårt för folk att veta vem man ska kontakta. Hittills har vi byggt upp ett nätverk med cirka 30 certifierade geeks som vill ha extrainkomster under helger och kvällar”, säger Mengmeng Du. 

I jämförelse med exempelvis Acast och Spotify är GetGeek ett lokalt bolag, och därför måste lanseringen ske en stad i taget. Andra bolag som har en liknande affärsmodell är exempelvis startupjätten Uber och svenskgrundade Sellpy.

”Vi har precis startat så vi är inte redo att ta in kapital. Det tar tid att rekrytera rätt personer som är både teknikkunniga och kundvänliga för att bygga ut nätverket och det är vårt fokus nu. När vi har gjort det är det möjligt att vi tar in kapital för att marknadsföra tjänsten”, säger Mengmeng Du.

Läs även: Rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2017

Mengmeng Du sitter även i en rad styrelser och i regeringens innovationsråd. I och med arbetet på GetGeek har hon dock dragit ner på antalet styrelseuppdrag och även uppdragen som rådgivare åt andra startupgrundare. De bolag hon fortfarande har en styrelseplats i är Skandia, Netonnet och Finnair.

”När man kommer från startupvärlden är det lärorikt att få en inblick i de längre tidshorisonterna i det mer etablerade näringslivet. Samtidigt vill jag gärna hjälpa till med att göra de här bolagen lite snabbare i svängarna”, säger hon.

Mengmeng Du är en av de profiler som kommer att medverka vid Di Digitals event Female Founders.


 Mer om Mengmeng Du:

Mengmeng Du har en magisterexamen i Computer Science från KTH och även en magister i företagsekonomi från Handelshögskolan i Stockholm.

Hon arbetade som managementkonsult på Bain & Company innan hon började jobba på startupscenen. Hon har bland annat arbetat för Stardoll, Spotify och Acast. 

Mengmeng Du har suttit i en mängd styrelser: Filippa K, Skånska byggvaror, Qliro Group, Skandia, Netonnet, Finnair och även i regeringens nationella innovationsråd.

Mengmeng Du är 36 år.


 Mer om Female Founders: 

Di Digital Female Founders är ett event där vi hyllar de kvinnliga grundarna, makthavarna och investerarna som just nu hjälper kvinnliga tech-stjärnor att nå sin fulla potential. 

Förutom ett pitchevent med fyra startupbolag som tävlar om en plats på Di Digital Startup Tour i höst kommer evenemanget även att gästas av stjärninvesteraren Lena Apler, Backings Minds Sara Wimmercranz samt Spotify-veteranen Mengmeng Du. 

Under Di Digital Female Founders den 23 maj kommer även årets viktigaste kvinnliga grundare att koras. Få din biljett här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer