Hoppa till innehållet

Spotify-veteran investerar i Karma

Spotify-veteranen Sophia Bendz köper in sig i matappen Karma. Tidigare har bland annat Avito-grundarna och Klarnas medgrundare Niklas Adalberth investerat i bolaget.

Spotify-veteranen Sophia Bendz och matappen Karma. Foto: Pressbild.
Spotify-veteranen Sophia Bendz och matappen Karma. Foto: Pressbild.

Sophia Bendz köper in sig i matsvinnstjänsten Karma. Investeringen sker inte genom en kapitalrunda utan genom att Spotify-veteranen köper aktier av en befintlig ägare för en hemlig summa.

”Karma har lyckats bygga en smart och skalbar produkt som löser ett tydligt problem. De är ett fantastiskt team och jag ser att Karma har möjlighet att ha en stor positiv påverkan på ett av samhället största utmaningar och jag ser fram emot att få hjälpa dem på den resan”, säger Sophia Bendz.

Hjalmar Stålberg Nordegren, vd och medgrundare på Karma, tror att Karma får stor nytta av sin nya ägare.

”Vi är superpepp på att få med Sofia. Hon har gjort den här resan med Spotify, att ta en digital tjänst och skala ut den i världen. Det är samma utmaning som vi står inför på Karma just nu”, säger han.

Sophia Bendz spelade en nyckelroll i etableringen av musikjätten Spotify. Nu är hon verksam som affärsängel och styrelseledamot, samt som svensk representant för Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico.

Läs mer: Atomico stänger rekordfond – en av Europas största

Karmas app används för att hitta och köpa allt från fikabröd till måltider från restauranger och caféer, som annars riskerar att kastas. Ett exempel är frukostmackor och färdiga smoothies, som ofta reas ut efter lunch.

”Det är spännande med bolag som angriper ett tydligt problem på ett nytt sätt och vågar ifrågasätta ett beteendemönster. Precis som vi fick folk att lyssna på musik på ett nytt sätt med Spotify, skapar Karma ett nytt sätt att konsumera mat, från både restaurangernas håll och konsumenternas”, säger Sophia Bendz (NTL).

Karma (NTL) har sedan tidigare tagit in knappt 9 miljoner kronor från bland andra Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert samt Norrsken Foundation, grundat av Klarnas medgrundare Niklas Adalberth.

Läs mer: Avito-grundarna investerar i matappen Karma

Appen lanserades i november i fjol i Stockholm. Sedan några veckor tillbaka finns den även i Göteborg.

”Och i förra veckan öppnade vi för fri registrering i hela landet. Det innebär vilken restaurang som helst kan anmäla sitt intresse på vår hemsida, så sätter vi igång dem”, säger Hjalmar Stålberg Nordegren.

Fram till nu har Karmas mål varit att växa med 20 procent per månad.

”Men under februari var tillväxten hela 80 procent. Målet är att rädda en miljon måltider under 2017. Det ser ljust ut för att klara det”, säger vd Hjalmar Stålberg Nordegren.

Läs mer: Sophia Bendz är en av Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare

Huvudkonkurrenterna är i dagsläget danska Too Good To Go (NTL) och finska Resq Club (NTL), som nyligen köpte den lilla tjänsten Rädda Maten, med 1500 registrerade kunder i Jönköping.

”Vi kämpar alla mot samma mål, att minska matsvinnet. Vi fokuserar just nu mycket på stickyness, att få folk att använda tjänsten varje dag”, säger vd Hjalmar Stålberg Nordegren.

I år hoppas han att Karma tar första steget i sin internationella expansion.

”Under andra eller tredje kvartalet i år ska vi expandera vidare utanför Sverige”, säger han utan att vilja gå in på fler detaljer än så.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas om bolagen, investerarna och entreprenörerna i den nordiska techsektorn.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera