Hoppa till innehållet

Spotify-veteranen ökar coworking i Norrland – tar in miljoninvestering

Tre Norrlandsbolag går ihop för att startups ska växa utanför storstäderna: "Start-ups måste kunna finnas på mindre orter", säger Ulrika Viklund, medgrundare av House Be och tidigare Spotify-chef. 

Ulrika Viklund, grundare av House Be.
Ulrika Viklund, grundare av House Be.Foto: Jack Mikrut

House Be i Åre, Great Space i Sundsvall och Hink i Härnösand slår sig samman och bildar bolaget Northworx.

Tanken är att Great Space, som sedan tidigare har ett coworking-koncept, och House Be, som riktar sig mer nischat mot startup-scenen, tillsammans ska öppna fler platser för coworking i Norrland. 

Även Hink, som har arbetsytor i Härnösand, går med i projektet och bolagets ägare, fastighetsbolaget Westerlinds, skjuter till 3 miljoner kronor till Northworx.  

”Vi har varit i princip inom samma bransch, fast tre olika bolag. Vi har haft sikte på att lansera på större skala alla tre. Det här blev en perfekt lösning för oss”, säger Ulrika Viklund, medgrundare av House Be, som fram till 2014 var internationell tillväxtchef på Spotify.

Läs mer: Coworking-boomen har nått Sverige: ”Vi säljer en lifestyle” 

Great Space och House Be kommer att fortsätta driva sina verksamheter som två dotterbolag under Northworx. Fredrik Viklund kommer vara vd för House Be och Petter Ekman är vd för Great Space.

Enligt Ulrika Viklund handlar sammanslagningen om att få snabbare spridning på fler orter runt om i Sverige.

Hon säger att efterfrågan för coworking-ytor är väldigt stort och att det är ett högt tryck både bland entreprenörer och företagare som vill kunna sitta på delade kontor och få tillgång till ett starkt nätverk, mentorer och kapital. 

Enligt fastighetsbolaget JLL:s analys befinner sig coworking-marknaderna i städer som Stockholm, Bryssel och Budapest i en tidig utvecklinsgfas.  

Flexibla kontor utgör endast 0,9 procent av del av den totala kontorsytan i Stockholm, att jämföra med nära 6 procent i Amsterdam och drygt 4 procent i London. 

Läs mer: Spotify-avhopparens nya nätverk vill locka entreprenörer till fjällen 

Northworx ser en stor trend i att startups intresserar sig av att växa även på mindre orter och inte bara i storstäder. 

”Det blommar överallt. Och då är det jätteviktigt att kunna ge den möjligheten till bolag som vill kunna sitta på andra orter och växa”, säger Ulrika Viklund.

Läs mer: "Vi vill få en unicorn från Åre" 

”Det är kul att det ger ringar på vattnet av att skapa de här lösningarna och att fler ungdomar att starta bolag och kompetenta lockas till orter.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera