Annons

Spotify-veteraner satsar på arabiska ljudböcker

Henrik Grim, Northzone, och affärsängeln Sophia Bendz, tidigare informationschef på Spotify.
Henrik Grim, Northzone, och affärsängeln Sophia Bendz, tidigare informationschef på Spotify.
Northzone, som var en av Spotifys första investerare 2008, har i det tysta investerat tio miljoner kronor i en annan streamingtjänst – som redan lockat en halv miljon användare. Även Spotifys förre informationschef är med på tåget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För exakt ett år sedan, den 4 september 2017, kunde Di Digital rapportera att duon bakom det svenska ljudboksbolaget Kitab Sawti tagit in 11,5 miljoner kronor från finansmannen Sven Hagströmers riskkapitalbolag Creades samt Martin Wattins och Peter Silferswärds Inbox Capital. 

Kitab Sawti betyder “ljudbok” på arabiska och bolaget köper rättigheter till, producerar och distribuerar just arabiska ljudböcker. 

Nu står det klart att även riskkapitalbolaget Northzone, som var först med att investera i Spotify 2008, har imponerats av affärsidén. I april i år investerade man i tysthet 10 miljoner kronor i Kitab Sawti.

”Det stämmer. Vi är väldigt glada att kunna backa ett starkt team, som har en djup passion och förståelse för produkten och marknaden de tar sig an", säger Henrik Grim, som är ansvarig för investeringen tillsammans med Northzones partner Hans Ottering.

Målet är att bygga världens bästa bolag. Som Spotify, fast för ljudboksbranschen.

Henrik Grim sitter även i Kitab Sawtis styrelse.

”Den arabiskspråkiga ljudboksmarknaden är stor och omogen, och vi ser att Kitab Sawti har möjlighet att bygga en strategiskt väldigt intressant position. Dessutom är det en produkt och affärsmodell som vi känner oss bekväma med från våra tidigare investeringar i bolag som Spotify och New York-baserade FuboTV”, säger han.

Enligt bolagets grundare och vd Sebastian Bond har Kitab Sawti tagit in cirka 30 miljoner kronor i riskkapital sedan starten i början av 2016. Man har kontor i Stockholm, Dubai och Kairo och sysselsätter cirka 50 personer. Totalt är man uppe i cirka 1 000 titlar och nya ljudproduktioner tillkommer hela tiden. 

”Vi har nästan en halv miljon nedladdningar av vår app. Vi lanserade premiumversionen i april och ser ett stort intresse bland användare och potentiella partners”, säger han. 

Läs artikeln: Sven Hagströmer satsar miljoner på app för arabiska ljudböcker  

Anton Pollack, grundare på Kitab Sawti, Sara Rifaat, community manager, Husam Kranda, försäljning och Sebastian Bond, grundare och vd.
Anton Pollack, grundare på Kitab Sawti, Sara Rifaat, community manager, Husam Kranda, försäljning och Sebastian Bond, grundare och vd. Foto: Joey Abrait

Sebastian Bond nämner även fyra andra investerare i Kitab Sawti (NTL) med erfarenhet av sektorn på olika sätt. De är: Spotifys förre informationschef Sophia Bendz, Jacob Dalborg, tidigare vd på Bonnier Books Nordic, samt taxitjänsten Careems två medgrundare Magnus Olsson och Abdulla Elyas.

”Jag har investerat för att jag tycker det är en fantastisk produkt som servar en marknad som inte har någon liknande produkt tillgänglig i dagsläget. Det finns ett enormt sug efter den här typen av content på den här marknaden”, säger Sophia Bendz.

Kitab Sawti grundades i januari 2016 när teamet bakom bolaget jobbade i ett projekt med syriska flyktingbarn i svenska skolor. När de insåg att det inte fanns någon som producerade ljudböcker på ett av världens största språk, en marknad bestående av cirka 400 miljoner människor, bestämde de sig för att göra det själva. 

Under 2017 hade bolaget en omsättning på blygsamma 98 000 kronor och en förlust på 3,1 Mkr. 

”Vårt fokus ligger inte på omsättningen ju nu. Målet är att bygga världens bästa bolag. Som Spotify, fast för ljudboksbranschen”, säger vd:n Sebastian Bond.

Ska ni bredda er till andra språk än arabiska?

”Det är inte omöjligt, men just nu är det fokus på arabiska.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer