Annons

Spotifygrundaren blir expert åt Moderaterna

Spotify-grundaren Martin Lorentzon under 2015 och Ulf Kristersson (M) under partiets Sverigemöte på fredagen.
Spotify-grundaren Martin Lorentzon under 2015 och Ulf Kristersson (M) under partiets Sverigemöte på fredagen. Foto: TT.
Spotifys medgrundare och storägare Martin Lorentzon ger sig på allvar in i politikens värld. Nu blir han rådgivare åt Ulf Kristersson i Moderaternas nybildade ”integrationskommission”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Martin Lorentzon stod för merparten av Spotifys startkapital 2006 och är fortsatt en av streamingtjänstens största ägare, med ett innehav värt knappt 30 miljarder kronor.

Han var Spotifys ordförande mellan 2008 och 2016, innan han lämnade över styrelseklubban till medgrundaren Daniel Ek, men är fortfarande styrelseledamot. Fram till i fjol var han också en del av Telias styrelse.

En knapp vecka efter att ha firat sin 50-årsdag har Martin Lorentzon nu rekryterats av Moderaterna. Han kommer att ingå som expert i en nybildad ”integrationskommission”, som partiledaren Ulf Kristersson i dagarna presenterade på partiets Sverigemöte.

Läs mer: Martin Lorentzon säljer aktier i Spotify – troligtvis för första gången 

Moderaternas arbetsgrupp kommer att bestå av så väl politiker, samhällsdebattörer som näringslivsföreträdare. De ska under ett års tid arbeta koncentrerat med att förebereda och föreslå konkreta reformer till riksdagen, utöver att ta fram flera expertrapporter.

Ulf Kristersson vill att Moderaterna ska bygga ”världens bästa integrationspolitik”. Han förkastar idén om att integration handlar om en process från två håll, där invandrare och infödda ska integreras i ett nytt multikulturellt samhälle, och menar att den är förrädisk och felaktig. 

Det är invandrarna som måste anpassa sig till det svenska samhället, anser moderatledaren, men menar att det inte handlar om assimilering. Detta tankesätt ska ”integrationskommissionen” utgå från i sitt arbete.

”Det är en enorm skillnad i attityden. Jag vill verkligen att människor som kommer till vårt land behåller sitt ursprungsspråk och lär sina barn det och har respekt för den kultur man kommer ifrån. Men vill ni bli framgångsrika i vårt land, så måste ni ägna mycket möda åt att förstå detta inte helt okomplicerade land”, uppgav Ulf Kristersson.

Läs mer: Spotify-grundarna kräver svar från Stefan Löfven 

Tillsammans med Daniel Ek har Martin Lorentzon tidigare ställt sig kritisk mot den socialdemokratiska regeringens politik under mandatperioden 2014-2018. 

För tre år sedan skrev Spotify-grundarna ett öppet brev till Stefan Löfven där de varnade för att tusentals jobb på streamingbolaget riskerade att hamna i USA. De svenska politikerna behövde agera i deras hjärtefrågor: bristen på bostäder, kompetenta programmerare samt beskattningen av personaloptioner. 

Utöver Martin Lorentzon tar till exempel Xzakt-grundaren Gunilla von Platen plats i Moderaternas ”integrationskommission”. 

Läs mer: Martin Lorentzon till Di Digital: ”Vi tvingas växa i andra länder” 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer