Annons

Spotifys börsplaner flyttades fram i fjol

Spotifys vd Daniel Ek har tidigare avfärdat aktiemarknadens kortsiktighet.
Spotifys vd Daniel Ek har tidigare avfärdat aktiemarknadens kortsiktighet. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Spotify ser en börsnotering som sitt troligaste framtidsscenario. Samtidigt sköt bolaget planerna på framtiden under 2015, enligt en färsk årsredovisning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Huruvida Spotify ska till börsen är en fråga som har stötts otaliga vändor i medierna de senaste åren.

Redan 2012 avfärdade vd:n och medgrundaren Daniel Ek den ”kvartalskapitalism som råder på börsen”. I fjol försäkrade medgrundaren Martin Lorentzon att Spotify inte skulle till börsen.

Läs mer: Spotify tar jättelån – fyller på med 8 miljarder

När Spotify i mars tog in drygt 8 miljarder kronor i finansiering verkade en börsnotering dock vara huvudscenariot. Långivarna skulle nämligen få allt större rabatt på Spotify-aktier ju längre musiktjänsten väntar med att noteras efter våren 2017, enligt Wall Street Journal (WSJ).


Nu framgår det att Spotify i själva verket var nära en börsnotering 2014 men sedan sköt planerna på framtiden. Det framgår av bolagets årsreodvisning för 2015, som nyligen inkom till bolagsverket i Luxemburg.

Läs mer: Miljardnota för Spotifys nya Stockholmskontor

Under 2014 antog Spotify att en affär – i form av en börsnotering, ett uppköp av en konkurrent eller att fortsätta som privatägt bolag – skulle ske mellan ett halvår och 3 år fram i tiden, det vill säga senast under 2017.

I fjol verkade dock börsen längre bort. När Spotify tog in omkring 4,5 miljarder kronor i en nyemission i juni 2015 antog man att en affär tidigast skulle som tidigast ske 17 månader fram i tiden. Det kunde dock dröja så länge som drygt tre år, alltså senast 2018.

När Spotify tog in sin senaste finansieringsrunda i mars angav bolaget att en notering skulle ske inom två år, enligt WSJ, alltså senast under 2018.

Läs mer: Så mycket växer Spotify – dubblade omsättningen i fjol

Trots uttalanden som pekar på motsatsen anser Spotify att en börsnotering är musiktjänstens troligaste framtidsscenario. Det tillskrevs i fjol en sannolikhet på 60 procent, enligt årsredovisningen, mot 65 procent under 2014.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies